Інакше як тиском на свободу слова й спробою перешкодити доносити правдиву й чесну інформацію про Крим, не можна назвати дії російських силовиків щодо кримських журналістів, які працюють на українські й закордонні видання.

 

Вранці у вівторок у Сімферополі відбулися обшуки у квартирах і будинках трьох журналістів, які підозрюються в роботі для інтернет-проекту «Радіо «Свобода» «Крым. Реалии». Це портал, який оперативно висвітлює події на окупованому півострові.


Обшуки проведено в одного зі старійшин кримського журналістського цеху Миколи Семени, який свого часу трудився в московських «Известиях» і в київському «Дні», а також у молодих репортерів Леньяри Абібулаєвої і Руслани Люманової.


Причому проводили їх за семи адресами у Сімферополі, Ялті й Севастополі.


Вилучено комп’ютери й іншу техніку. За словами кримської журналістки Лілі Буджурової, обшук проводила ФСБ. Зокрема, у Миколи Семени в комп’ютері знайшли статті, які він начебто писав для «Крым. Реалий».
За даними деяких провладних кримських агентств, М. Семена відпустили під підписку про невиїзд після майже п’ятигодинного допиту. Інших подробиць не повідомляється. Невідомо також і про двох інших кримських журналістів, у будинках яких проводили обшуки.


«Прокурор Криму» Наталя Поклонська повідомила, що порушено кримінальну справу за заклики до екстремізму. Зокрема, у статтях, авторами яких органи безпеки вважають кримських журналістів, вбачають екстремізм. Ідеться про матеріали майже восьмимісячної давності, коли на сайті «Крым. Реалии» були опубліковані статті й репортажі про організацію продовольчої блокади Криму з боку кримськотатарських активістів у Херсонській області. Але достовірно, що саме інкримінується журналістам, не повідомляється.


За даними «прокуратури», нібито «установлено, що автор публікації, розміщеної на сайті інформаційної служби, зробив висловлення, котрі закликають до проведення щодо півострова і його мешканців ізоляційних заходів, які включають бойові операції».


Водночас близькі до кримської влади політологи вже поспішили охарактеризувати ситуацію як таку, завдяки якій незгодним журналістам винесено попередження про неприпустимість роботи в Криму.
Так, член експертно-консультативної ради при «главі Криму» Ігор Рябов повідомив одному з провладних кримських агентств, що кримінальна справа стосовно співробітника українського видання «Крым. Реалии» змусить відчути себе незатишно всі «партизанські ЗМІ й пропагандистів, які залишилися в республіці».


«Не випадково саме в Криму взяли за горло тих, хто під прикриттям гарних слів про демократію й свободу слова займається відвертою пропагандою, — зазначив він. — Ресурс «Крым. Реалии» фінансується з американського бюджету й безпосередньо курирується американською розвідкою».


Українські правозахисники поки що безуспішно намагаються зв’язатися із затриманими.


В українській медіа-профспілці назвали цю ситуацію «зачисткою останніх залишків вільної журналістики».


До моменту написання матеріалу про долю журналістів нічого не було відомо. «Голос України» стежитиме за розвитком подій.

Крим.