На острові Кюсю тривають рятувальні роботи, незважаючи на нові поштовхи.

 

Від першого землетрусу в четвер Метеорологічне управління в Японії нарахувало майже 600 повторних поштовхів. Найсильніші з них продовжуються в префектурах Кумамото та Оіта. Майже 125 тисяч мешканців перебувають у сховищах у Кумамото і три з половиною тисячі — в Оіта. У понеділок кількість загиблих зросла до 44. Рятувальники продовжують шукати тих, хто зник безвісти.
Експерти обстежили будівлі у місті Машікі, яке пережило землетрус силою 7 балів за семибальною японською шкалою. Перевірка засвідчила, що 62% із них можуть в будь-який момент розвалитися. Такі саме обстеження буде проведено і в інших постраждалих містах та селищах.


Нині близько 11 тисяч будинків у префектурі Кумамото відключено від електромереж, 90 тисяч будинків залишились без водопостачання. Ускладнено зв’язок з «великою землею»: швидкісні автобани частково зруйновані, рух поїздів-шінкансенів, як і роботу аеропортів, було призупинено. «Першою ластівкою» повернення до звичайного життя став пасажирський літак, який приземлився у вівторок в аеропорту Кумамото. Він привіз 38 волонтерів із продуктами, медикаментами та іншими необхідними речами. На черзі ще 18 літаків авіакомпаній Токіо, Осаки й інших міст. Однак активний авіазв’язок ускладнено, адже приміщення аеропорту постраждало під час сильного суботнього землетрусу.


Одна з найбільших тривог Японії зараз: що очікувати від атомної станції «Сендай». Два її реактори, запущені в експлуатацію минулого року, — єдині на всю країну. І знову їх випробовує землетрус... Однак Комісія з ядерного регулювання Японії, яка обстежила обидва діючі енергоблоки, дійшла висновку, що продовження експлуатації не викличе проблем, запас міцності в енергоблоків великий.


Як заявив прем’єр-міністр Шіндзо Абе, уряд може ухвалити додатковий бюджет країни, заклавши в нього кошти на ліквідацію наслідків землетрусу на острові Кюсю. Водночас уряд може використати кошти резервного фонду, а це 350 млрд. єн (3,2 млрд. доларів). Завдання полягає в тому, як сказав журналістам генсек уряду Йошіхіде Суґа, щоб максимально допомогти постраждалим районам, мінімізувавши при цьому негативний вплив на економіку.


Міністр закордонних справ Фуміо Кішіда у розмові з пресою подякував країнам, які висловили співчуття японському народу та готовність надати допомогу. Він уточнив, що до Токіо надійшли листи та телеграми підтримки від 50 країн і багатьох міжнародних організацій.

Токіо.