Днями у Варшаві стартувала інформаційно-просвітницька кампанія «Не плачу за роботу», яка має на меті донести до відома наших співвітчизників, котрі прагнуть поїхати на сезонну чи більш тривалу роботу до сусідньої Польщі, що їм не має потреби зв’язуватися з посередниками, які пропонують «працевлаштування» на платній основі.

 

«Голос України» неодноразово інформував про величезну хвилю трудової міграції з нашої країни до Польщі. На підставі «запрошень на роботу» (офіційна назва «Декларація про намір працевлаштування іноземця») можна відкрити піврічну робочу візу і відбути на заробітки. Але знаходиться багато охочих збагатитися за рахунок тих, кого матеріальна скрута змушує шукати заробітку за кордоном.


Ініціатори кампанії — Фонд «Наш вибір» (заснований українськими іммігрантами в Польщі організація, що має на меті, зокрема, допомогти новоприбулим співвітчизникам зорієнтуватись у польських реаліях) та Агентство з працевлаштування «ОТТО Польща» — вирішили спробувати дати бій «посередникам-нелегалам». Адже, за даними соцопитувань, проведених Вроцлавським торговельно-економічним інститутом і «ОТТО Польща», аж 60% наших громадян, котрі приїжджають до Польщі, визнали, що платили за «працевлаштування» нелегальним посередникам. Часто-густо, зізнаються заробітчани, трапляється так, що апетити «посередників», як на українські умови, настільки високі, що на виїзд одного члена сім’ї змушена «скидатися» ціла родина. За інформацією респондентів вищезгаданих опитувань, нелегальні посередники пропонують свої послуги за такими ставками: від 200 до 500 злотих (1400— 3500 гривень) — за знаходження роботи та 250—380 злотих (1750—2660 гривень) — за «запрошення».


Масштаби заробітків «посередників» вражають: із 922 240 віз, виданих торік польськими консульствами в Україні, понад 700 000 були отримані на підставі зареєстрованих управліннями праці «запрошень», за кількістю яких лідирують Мазовецьке (306 708) та Нижньосілезьке (72 042) воєводства.


По приїзді до Польщі працівники часто довідувалися, що на них не чекає обіцяна робота, тож «ловили» будь-яку запропоновану, поповнюючи лави понад 20% нелегально працюючих тут українських громадян.


Ініціатори кампанії просили поінформувати наших співвітчизників, котрі збираються до Польщі, що всі «формальності з працевлаштування є безплатними,   вони мають тільки бути готові сплатити 35 євро за оформлення візи». Розуміючи, що однією із головних причин потрапляння в тенета різних аферистів-посередників є мовний бар’єр, бажаючих працювати в Польщі закликають, насамперед, завітати на портал http://www. neplatyzarobotu.com/, де можна знайти всю необхідну інформацію про безплатне й легальне працевлаштування у цій країні. В рамках кампанії плановано також проведення циклу роз’яснювальних зустрічей та поширення спеціально підготовленої брошури-довідника.

Варшава.