Учора Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко провела зустріч із депутатом Сейму Республіки Польща Малгожатою Госєвською, яка в парламенті презентувала звіт «Військові злочини Росії на сході України».


«Символічно, що ви відвідуєте Україну в ті дні, коли відбувся суд над двома представниками ГРУ РФ і оголошено вирок. Так само символічно, що ви презентуєте ту роботу, частину якої мала б зробити українська влада.

Ми теж збираємо докази присутності військ Російської Федерації на нашій території, військових злочинів проти нашого народу. Тому це питання не тільки підтримки України, а й справедливості, захисту фундаментальних цінностей», — зазначила Ірина Геращенко.


За словами парламентарія, за свідченнями військовослужбовців, які надавали першу медичну допомогу ворогу на нашій землі, є дуже багато фактажу. Він має лягти в основу не лише українського суду, а й у світі, коли доводитимемо порушення Росією норм міжнародного права.


Ірина Геращенко повідомила, що за два дні в Парламентській Асамблеї Ради Європи відбудуться дебати з приводу в’язнів, котрі перебувають на окупованій території, в Росії. Особливу увагу буде приділено Надії Савченко. «Наша делегація розповідатиме про ваш звіт, напрацьований разом із волонтерами. Це та інформація, яку мають чути в світі і тим паче в усіх міжнародних організаціях», — наголосила вона.


Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала: сьогодні на окупованих територіях залишається 114 в’язнів. Найскладніше те, що знаємо місце утримання лише майже 30 осіб. Це цивільні і військові. Також, за її словами, не менш важливим питанням залишається недопуск місії Червоного Хреста на окуповану територію. Ще дуже важка тема — це намагання бойовиків і РФ прив’язати звільнення заручників до амністії. Хоча в жодній країні амністія не проводилася, поки не було припинено бойові дії.


Під час презентації звіту депутат польського Сейму Малгожата Госєвська розповіла, що документ був представлений депутатам Європарламенту в Брюсселі і є результатом розслідування, проведеного разом із групою волонтерів.


У доповіді, за її словами, описано воєнні злочини, скоєні на сході України та в Криму солдатами і посадовими особами РФ та бойовиками у 2014 році, крізь призму міжнародного права. Це, зокрема, незаконне позбавлення волі, фізичні і психічні катування, грабежі і вбивства.


Документ також містить докладний опис конкретних місць вчинених злочинів та їх виконавців. «Конфлікт де-факто є війною між двома державами, з огляду на документальне підтвердження таких елементів: участь у боях на території України солдатів РФ разом із важкою військовою технікою (танки, артилерія); допити полонених і заарештованих цивільних осіб посадовцями спецслужб Росії; утримання українських військовополонених на території РФ», — зазначила вона.


Малгожата Госєвська сказала, що доказова документація, описана в доповіді, буде надіслана до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.


«Маємо велику честь почути звіт людини, яка дбає про Україну, про те, щоб наші взаємини розвивалися, а правда про нашу країну і війну Росії проти України стала публічною, служила нашим інтересам та використовувалася на захист України», — додала заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський. 

 

Малгожата Госєвська, Оксана Сироїд, Артур Герасимов.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.