Справи Майдану під загрозою

 

Із боку керівництва Генеральної прокуратури відбувається системний спротив, скерований проти очільника спеціального управління, створеного для розслідування справ на Майдані. Таке переконання висловив представник міжфракційного депутатського об’єднання «Єврооптимісти» Сергій Лещенко. За словами народного депутата, прокурор Небесної Сотні Сергій Горбатюк вважає, що його намагаються прибрати з посади. «Нам стало відомо, що відносно пана Горбатюка готується повідомлення про підозру», — сказав парламентарій. Народні обранці мають інформацію про те, що проти керівника спецуправління намагаються відкрити кримінальне провадження за статтею «халатність», щоб прибрати його у такий спосіб від розслідувань резонансних справ. На думку Сергія Лещенка, робиться це за надуманим приводом за справою, яка взагалі б не мала належати до відомства цього управління. Йдеться про події, які розгорнулися в Одесі у травні 2014 року. Також народний обранець вважає, що саме через тиск зверху подав рапорт на звільнення начальник ключового відділу згаданого управління Василь Слободяник.

Сергій Лещенко назвав і прізвище того, хто стоїть за тиском на людей, які сумлінно розслідують справи Небесної Сотні. На його думку, це Юрій Столярчук — заступник Генерального прокурора, який є куратором головного слідчого управління. Таку думку поділяють і представники адвокатської дорадчої групи «адвокати Небесної Сотні». Вони виступають із категоричним гаслом: «Розкриття справ Майдану дорівнює присутності керівника Горбатюка — без нього розслідування припиниться, як таке». Ще один представник міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» Мустафа Найєм нагадав: всі ці події відбуваються на тлі того, що в країні уже третій місяць немає Генерального прокурора.

Спецпідрозділ проти бізнесу

До Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції за рік надійшло вже чотири свідчення того, що спеціальний підрозділ «Альфа», створений для боротьби з терористами, використовують у схемах рейдерських захоплень. Таку інформацію оприлюднив очільник цього парламентського комітету Єгор Соболєв. Два такі випадки, каже він, стосувалися обшуків у комерційному банку та ІТ-компанії, «фігурував» також напад на суд. Останній факт пов’язаний із захопленням торговельного терміналу, який займався відправкою суден із українськими товарами на експорт. «Це неприпустимо і погано впливає на боєздатність славетного підрозділу», — наголосив народний обранець. Він пообіцяв звернутися до керівника СБУ Василя Грицака із запитом про причини застосування «Альфи» в подібних операціях. Водночас Є. Соболєв зобов’язався розібратися з тим, які зміни необхідно внести в чинне законодавство, щоб така практика надалі стала неприпустимою. «Бійці, які тренуються для протидії тероризму, що є величезною проблемою для країни, не можуть нападати на бізнес-компанії, — сказав він. — Це безсовісно, не патріотично і просто безглуздо».