Перше в 2016 році засідання Національної ради реформ відбулося за участю Голови Верховної Ради, Президента та оновленого керівництва уряду. По-новому було окреслено й цілі та завдання на найближчу та широку перспективу.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, звертаючись до Президента України, членів уряду та народних депутатів під час Національної ради реформ, зазначив, що кожен із присутніх відповідатиме перед майбутніми поколіннями за те, що робить на своїй посаді. «Ми маємо честь жити в переломний момент нашої країни — це честь і відповідальність, це буде вписано в історію, — сказав він. — Нам необхідно, впроваджуючи реформи, налагодити комунікацію в суспільстві, щоб знати про те, що в країні проводиться».

 


Зміни повинен відчути кожен


Спираючись на слова Президента України Петра Порошенка про надання найближчим часом безвізового режиму Україні з боку Європейського Союзу, А. Парубій нагадав, що цьому передували революційні зміни у сфері боротьби з корупцією: відкриття майнових реєстрів, нова українська поліція, створення антикорупційної прокуратури, запровадження електронного декларування, вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, початок роботи Національного агентства України з питань виявлення і розшуку володіння активами, Національного антикорупційного бюро, початок роботи Національного агентства з питань запобігання корупції.


А. Парубій наголосив на потребі вміти доносити інформацію про зміни та реформи суспільству. Глава парламенту відзначив наявність величезного потенціалу у Верховної Ради України. «Треба розуміти, в чому запорука нашого успіху — в максимальній співпраці всіх гілок влади», — підкреслив він.


Голова Верховної Ради вбачає «величезний позитивний потенціал» у співпраці з Кабінетом Міністрів України. «В. Гройсман, дуже глибоко знаючи парламент, без сумніву, забезпечить взаємодію з парламентом на щаблях підготовки законопроектів на рівні обговорення в комітетах, на рівні проходження у Верховній Раді. Це дає нам величезний позитивний потенціал для того, щоб спільними рішеннями виходити на реформи», — сказав А. Парубій. Глава парламенту також відзначив наявність порозуміння з Президентом України в ключових стратегічних напрямах: питаннях безпеки і оборони, євроінтеграції, боротьби з корупцією, судовій реформі, яка є одним із ключових завдань на найближчий час. 


«Не провівши судову реформу, не зможемо довести до кінця вирішальний удар у боротьбі з корупцією», 

— підкреслив він.


Андрій Парубій висловив сподівання, що міністри та їхні заступники будуть присутні на засіданнях парламентських комітетів і налагодять щільну та ефективну комунікацію із законодавчим органом.


Крок до деофшоризації


Із парламентсько-урядовою кризою покінчено — сформовано коаліцію, нарешті сформовано новий уряд, водночас і професійний, і політично відповідальний — заявив під час засідання Національної ради реформ Президент України Петро Порошенко. Серед найпріоритетніших він назвав реформи, спрямовані на запобігання і протидію корупції, реформи в енергетичному секторі, вдосконалення процесу державних закупівель, децентралізацію та реформу фінансового сектору.

Глава держави повідомив, що він попередньо затвердив Концепцію деофшоризації, яка має бути до 1 червня винесена на розгляд Верховної Ради, створено робочу групу для її доопрацювання разом з експертним середовищем. Після засідання Національної ради Президент підписав указ про деофшоризацію — «Про заходи, які унеможливлюють використання компаній-нерезидентів, що мають офшорний статус, для мінімізації податкових зобов’язань та виведення доходу за кордон».


«У нас є шанс стати однією з перших країн, які роблять зміни в цій системі, і показати приклад іншим», — підкреслив П. Порошенко.


Президент укотре висловив сподівання на за-провадження безвізового режиму з ЄС, пообіцявши зробити все, щоб наші громадяни нарешті отримали право з українським біометричним паспортом вільно подорожувати країнами Європейського Союзу.


Роботи вистачить усім

Кабінет Міністрів України, Президент та Верховна Рада мають спільно провести реформи у країні та створити якісний клімат для життя українців, — заявив під час засідання Національної ради реформ Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.


«Одна справа мати плани щодо реформ, інша — їх реалізовувати. Ми націлені на те, щоб спільно реалізовувати плани, досягати реальних результатів, що є дуже важливим», — зауважив Прем’єр-міністр.
Глава уряду зазначив, що сьогодні порядок денний реформ, яких потребує країна, є достатньо глибоким: «Фактично, треба реформувати майже всі сфери життя». Їх провадження має відбуватися з орієнтацією на потреби людей та в постійній комунікації для того, щоб пояснювати дії влади, зазначив він.


Глава уряду наголосив, що Кабінет Міністрів залишається відданим курсу європейської інтеграції країни та продовження співпраці з МВФ.


Серед пріоритетів нового уряду В. Гройсман назвав реформи освіти та системи охорони здоров’я, зміни в державній службі, продовження децентралізації влади, відродження економіки, розв’язання проблеми зайнятості населення, проведення дерегуляції, забезпечення прозорої роботи митниці та подолання свавілля контролюючих органів відносно бізнесу, що дасть змогу зменшити тиск влади на громадян.


В. Гройсман налаштований і на проведення внутрішньої реформи самого Кабінету Міністрів, впровадження низки новацій. Прем’єр пообіцяв, що уряд прийматиме швидко всі рішення зі сфери своїх повноважень, висловивши сподівання на підтримку парламенту, взаємодію з Президентом, парламентом та його профільними комітетами.


За повідомленнями прес-служб Верховної Ради, Президента України, Кабінету Міністрів.