Європейська комісія внесла Україну до переліку держав, громадянам яких не потрібні візи для відвідування країн—членів ЄС. Відповідну законодавчу пропозицію без будь-яких додаткових застережень та умов учора було розміщено на офіційному сайті ЄК. Остаточне рішення ще мають ухвалити Європарламент та Рада ЄС. Нещодавно Посол ЄС в Україні Ян Томбінський припустив, що це може статися ще до кінця травня.


У розміщеній на сайті рекомендації, зокрема, зазначено, що Україна виконала всі вимоги, викладені в Плані дій з візової лібералізації, наданому Європейським Союзом офіційному Києву ще 2010 року. «Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне і стійке досягнення інших показників», — йдеться в офіційному повідомленні.


Водночас слід нагадати, що безвізовим режимом зможуть скористатися тільки власники біометричних паспортів. Він не поширюється на Велику Британію та Ірландію. Щодо країн, які є членами Шенгену, але не входять до складу ЄС, питання стосовно безвізового режиму розв’яжуть на підставі окремого протоколу.