Постійні підземні поштовхи на острові Кюсю не дають його мешканцям повернутися до нормального життя, а всій країні зняти тривогу за життя своїх громадян.

 

Як повідомило Метеорологічне управління Японії, за неповний тиждень у префектурі Кумамото та сусідній з нею префектурі Оіта стався 681 землетрус різної магнітуди. Понад 100 поштовхів за добу! 89 із них перевищували 4 бали за семибальною японською системою. Звикнути до такого неможливо. Сейсмологи попереджають, що сильні землетруси вірогідні й весь наступний тиждень, або й довше. І закликають бути обережними через зсуви ґрунту, ймовірність яких зростає з кожним поштовхом.


Рятувальники продовжують свою роботу. В гірському селі Мінаміасо, доступ до якого було ускладнено в перші дні, під уламками будівель знайшли трьох загиблих у вівторок, а ще одного в середу — скорботний список жертв зріс до 47 осіб.


Сотні тисяч людей ночують у сховищах, в автомобілях чи просто неба. Найгірше почуваються  літні люди, які обмежені в русі, через брак умов для належного догляду за ними. Журналісти телеканала NHK протестували будинки для людей похилого віку в Кумамото. Із 68 закладів, які відповіли на запитання, тільки в менш ніж половині сказали, що вони надають прихисток евакуйованим літнім людям. Інші відмовляють через нестачу місця і відсутність води та газу.


Розширюється зв’язок постраждалих  місць з іншими регіонами острова. Частково відновлено рух швидкісного поїзда Кюсю-шінкансен. Потяг вирушив у середу зі станції Сендай у префектурі Кагошіма до станції Шін-Мінамата у префектурі Кумамото. Рух було призупинено, коли минулого четверга під час першого великого землетрусу шінкансен «винесло» із колії. Добре, що це сталося не під час руху і в ньому нікого не було.


Як стало відомо агентству Кyоdо, уряд Японії має намір внести до порядку денного обговорення на саміті лідерів країн «Великої сімки» питання міжнародної взаємодії та взаємодопомоги під час великих стихійних лих — таких, як землетрус на острові Кюсю чи жахливий землетрус в Еквадорі, а також питання створення безпечної інфраструктури, стійкої до природних катаклізмів. А підсумки обговорення буде оприлюднено в спільній заяві глав держав.

Токіо.