Кремлеві припали не до смаку дансько-польські газові домовленості щодо Baltіc Pіpe. Саме так розцінюють експерти інтенсифікацію російської інформаційної «газової» атаки проти цього стратегічного проекту польського уряду, деталі якого днями узгодила у Варшаві прем’єрка Польщі Беата Шидло зі своїм данським візаві Ларсом Льокке Расмуссеном.

 

Baltіc Pіpe — це проект газопроводу між Польщею та Данією, яким після з’єднання газових систем обох країн плановано транспортувати норвезький газ. Варшава і Копенгаген узгодили спільну декларацію про двосторонні відносини у контексті формування спільного ринку енергетики в ЄС. За задумом офіційної Варшави, реалізація цього проекту, особливо в комплексі з розбудовою LNG-термінала в Свиноусті та будівництвом другого газопорту, вже за кілька років має покращити її позиції у переговорах з «Газпромом» та змінити геополітичну енергетичну ситуацію Польщі. Ба, навіть може забезпечити польській державі таку бажану газову незалежність. За оцінками експертів, реалізувавши цей сценарій, поляки забезпечать собі поставки 10—12 мільярдів кубометрів неросійського газу на рік. Тож не випадково в ЄС диверсифікаційні проекти Варшави прирівнюють до ключової євросоюзівської ініціативи у цій сфері — Трансадріатичного газопроводу (ТАР). У Москві розуміють, що успіх диверсифікації «по-польськи» зламає монополію «Газпрому» в Центрально-Східній Європі, адже вже на початку 20-х років цього століття завдяки завершенню з’єднань між мережами газопроводів, неросійським газом з Польщі зможуть, хай і у невеликих кількостях, скористатися також країни Вишеградського регіону. Це, в разі зацікавлення чехів, словаків і угорців, приведе до збільшення потужності «Північного коридору» (так уже попередньо «охрестили» Baltіc Pіpe). Для Москви — це не лише бізнес, а й геополітична втрата. Тому в Білокам’яній посилюють інформаційну атаку на плани офіційної Варшави.


У галузевих ЗМІ з’являються не лише критичні, а й навіть «сатиричні» публікації щодо польських планів. Зокрема, після понеділкової зустрічі прем’єрів Польщі та Данії, російські ЗМІ написали про котресь там чергове намагання «оживити норвезький газопровід». Одні російські коментатори переконують читачів, що «в ЄС, де заправляють німці, Берлін не дозволить Варшаві реалізувати концепцію «Північного коридору». Інші, звернувши увагу на призупинення проекту дансько-норвезької «перемички» (Skanled), що мала бути частиною Baltіc Pіpe, іронічно стверджують, що будівництво цього газопроводу «й справді служитиме полякам для імпорту через Данію газу, але не норвезького, а... російського».


Однак те, що росіяни взяли під обстріл Baltіc Pіpe, у Варшаві сприймають як сигнал, що Росія вбачає в такій ініціативі Варшави реальну небезпеку.

Варшава.