Парламент Нідерландів відхилив пропозицію скасувати ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, повідомляє ВВС.

 

Зазначимо, що із такою ініціативою напередодні виступила Соціалістична партія Нідерландів, представників якої вважають євроскептиками. Із 150 депутатів 75 проголосували проти скасування, 71 — за. Пропозиція не змогла набрати більшості, навіть незважаючи на те, що, на прохання Соціалістичної партії, голосування проходило не за партійним принципом, як зазвичай, а поіменно — тобто помічник спікера парламенту називав кожного депутата за прізвищем, а той повинен був сказати «за» чи «проти».


Нагадаємо: ще раз розглянути це рішення вимагали результати нещодавнього референдуму. За явки трохи більше 32% проти асоціації з Україною проголосував 61% виборців, за — 38%. Однак це не зобов’язувало уряд країни скасовувати ратифікацію угоди, оскільки референдум був консультативним. Тепер голландці мають можливість запропонувати зміни до документа.


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін подякував парламенту Нідерландів за їх вибір.»Я дякую членам голландського парламенту за ухвалення мудрого рішення. Воно залишає відкритими двері для рішення в інтересах Нідерландів, України та Європейського Союзу», — написав Клімкін у Твіттер.