У вівторок, перед відльотом до Страсбурга на Парламентську асамблею Ради Європи, прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу в аеропорту Есенбога в Анкарі провів прес-конференцію.

 

Журналіст нагадав йому, що в одній з німецьких газет з’явилася інформація про те, що ЄС хоче відстрочити або обмежити безвізовий режим із Туреччиною додавши один пункт умов. «Якщо ЄС не виконає своїх обіцянок зі скасування віз для громадян країни, то які будуть подальші дії Туреччини?» — запитав він.


«Я продовжую вірити в те, що в червні для нас почне діяти безвізовий режим. Якщо цього не відбудеться, нехай ніхто не чекає від Туреччини виконання відповідних березневих зобов’язань стосовно біженців. Зважаючи на число біженців, яких прийняла Туреччина, світ повинен дякувати Туреччині за це», — відповів прем’єр-міністр.


До речі, в тій самій німецькій газеті повідомлялося, що багато країн ЄС проти надання безвізового режиму й громадянам України через побоювання, що зросте міграційний потік на Захід. Однак у нас немає таких важелів тиску на ЄС, як у Туреччини. І чимало закордонних оглядачів висловлюють сумнів, що українцям у найближчому майбутньому дозволять вільно подорожувати Європою, та нагадують, що не всім обіцянкам лідерів Євросоюзу можна беззастережно вірити. Особливо стосовно країн із проблемами, які зараз є в Києва.


Нагадаємо, що Туреччина, як і Україна, як того вимагав Європейський Союз, прийняла всі зміни до законодавства країни, що відкривають шлях до безвізового режиму. Але деякі країни ЄС перспектива поїздок до них громадян Туреччини і України без віз не дуже радує.