Ескалація конфлікту на сході України останнім часом помітно посилилася, і в таких умовах не можна говорити про проведення виборів на Донбасі.

 

Про це заявили доповідачки по ситуації в Україні в ПАРЄ Крістіна Зелєнкова і Марілуїза Бек під час слухань політичного та юридичного комітетів асамблеї, присвячених ситуації на сході України, які відбулися в рамках ПАРЄ у Страсбурзі, передає DW.


На їхню думку, вплив Росії на Донбасі останнім часом значно посилився. «За нашою інформацією, в Кремлі створено п’ять «міністерств», які фактично керують так званими «ЛНР» та «ДНР», — повідомила Бек. Вона назвала нинішній стан справ на окупованих територіях «гібридною анексією», яка стала неминучим наслідком гібридної війни Росії проти України. Таким чином, за її словами, поки переговори в Мінську щодо подальшої долі Донбасу тривають, ситуація на місці їх випередила.


Крім того, доповідачки ПАРЄ вважають, що «Європа недостатньо цікавиться» тим, що відбувається з переселенцями в Україні. «Ми чимало говоримо про сирійських біженців, які шукають притулку в Європі, але набагато ближче, хай у трохи ліпших, але однаково скрутних умовах, живуть люди, які так само потребують щоденної турботи», — наголосила Бек.


Депутатки асамблеї відзначили значний внесок волонтерів та неурядових організацій у справі допомоги переселенцям. «Я навіть не знаю, чи вдалося б державі впоратись з усіма цими викликами без допомоги волонтерів», — сказала Зелєнкова.


Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс підтвердив, що окуповані території поступово, але невідворотно переходять під вплив Росії і дедалі більше ізолюються від решти України. «Я змушений із сумом констатувати: якщо так триватиме й далі, то в центрі Європи виникне велика сіра зона, де не діють механізми захисту прав людини», — сказав комісар.


Мужнієкс також висловив стурбованість з приводу переслідувань кримських татар в окупованому Криму. «Ми не повинні допустити того, щоб історія повторила себе щодо кримськотатарського народу» — наголосив він.


На сесії Парламентської асамблеї Ради Європи також представили доповідь Бориса Немцова під назвою «Путін. Війна», що свідчить про участь російських військ у збройному конфлікті на сході України. Про це повідомив народний депутат і член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Георгій Логвинський на своїй сторінці у Фейсбук. Він зазначив, що «справу Нємцова» закінчили його соратники Ілля Яшин і Ольга Шоріна. «Доповідь «Путін. Війна» через яку, за однією з версій, був вбитий її автор Борис Нємцов, представили у стінах ПАРЄ. Саме таку причину вбивства російського політика-опозиціонера раніше озвучував голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Елмар Брок в інтерв’ю німецькому виданню Westfalen-Blatt», — написав Логвинський. Народний депутат також додав, що в роботі автори «зібрали і систематизували вичерпні докази присутності на території України російських збройних сил, а також груп найманців, які рекрутуються, фінансуються і направляються на територію нашої держави для того, щоб брати участь в бойових діях».