З наближенням старту Євро-2016 справи збірної України — учасниці тих подій — дедалі більше цікавлять вболівальницький загал. Ця тема обговорювалася на засіданні «Футбольного прес-клубу».


Тренер нашого колективу Михайло Фоменко разом зі своїм помічником Володимиром Онищенком поділилися думками про принципи побудови гри команди на чемпіонаті у Франції. А також розповіли про плани організації та проведення тренувальних зборів.

 


— Добре, що матимемо для підготовки не кілька діб, як зазвичай буває перед контрольними матчами, а майже три тижні, протягом яких ми проведемо тренувальний збір, — розповів Михайло Іванович. — Хлопці мають прийти до тями після чемпіонату країни, пережити його, відкинувши всі негативні емоції і залишивши лише позитив. І вже безпосередньо готуватися до чемпіонату Європи, показавши максимум у фінальній частині турніру, а можливо, і більше.


***


За регламентом Євро, тренерський штаб обере 23 гравців. Володимир Онищенко розповів:

 


— Ми стежимо за кожним реальним кандидатом до збірної, який може виступати на необхідному рівні. Адже усім відомі принципи сучасного футболу: швидкість руху, мислення і виконання технічного прийому. Часто буває, що кваліфікований футболіст виступає в своєму клубі нестабільно. Либонь, на це є якісь об’єктивні чи суб’єктивні причини. Ми маємо повну інформацію про всіх кандидатів, які можуть скласти конкуренцію в збірній.

Головний критерій у спорті — результат. Він має йти поруч з видовищністю, яка, своєю чергою, переплітається з виконавською майстерністю. Вивчаємо, аналізуємо, збираємо інформацію і тільки потім ухвалюємо рішення.


***


Тренер збірної прокоментував також позицію тренерського штабу щодо можливої натуралізації легіонерів, які виступають у чемпіонаті України: «Хотіли б використовувати насамперед українців, саме їм віддаємо перевагу перед іноземцями. Так, у чемпіонаті України є легіонери, які можуть підсилити гру нашої збірної, але ми хочемо бачити в національній команді своїх хлопців».


***


Окрема дискусія точилася у ЗМІ навколо критичних виступів щодо якості гри у товариських матчах національної збірної проти Кіпру й Уельсу та щодо критеріїв оцінки гри команди.


Михайло Фоменко зізнався, що звертає увагу на конструктивну критику на свою адресу та адресу команди, але результат має першочергове значення: «Ми завжди відштовхуватимемося від конкретної справи та завдань.

На те, що потрібно, ми увагу звертаємо, не сумнівайтеся. Те, що не потрібне, відкидаємо».


Наставник збірної висловився й про те, що саме слід вважати «грою першим номером» та що слід брати до уваги, говорячи про видовищний футбол:


— Пам’ятаю, як група футболістів перед тренуванням, ще до розминки, запитала у нас: «Скільки вже можна пресингувати?». Пресинг — це і є гра першим номером. А щодо видовищності... Якщо говорити про два останні матчі команди, то не варто забувати, що ми зібралися після тривалої перерви, у матчі не брали участі одразу кілька важливих виконавців. Усі мають розуміти, що втрата кількох футболістів із групи атаки завжди дуже відчутна. Додайте сюди ще й обмаль часу на підготовку та непростих суперників.


***


Віце-президент ФФУ Володимир Лашкул розповів присутнім, що за умов закінчення чемпіонату України 15 травня уже з 19 до 22 або 27 травня в Італії відбудеться оздоровчий та відновлювальний збір для гравців. Для створення комфортної атмосфери у команді футболісти вирушать на збір з родинами — дружинами та дітьми.


З 27 травня до 7 червня національна команда проведе завершальний тренувально-підготовчий збір у швейцарському місті Аскона.


Під час збору заплановано три товариські поєдинки: 29 травня матч Румунія — Україна, 3 червня Албанія — Україна, 6 червня Україна — Молдова.


Перемовини щодо останньої з названих зустрічей ще тривають. ФФУ також контактує з Федерацією футболу Азербайджану щодо спарингу, якщо не вдасться домовитися з Молдовою.


Фото ФФУ.