У рамках серії заходів, започаткованої Інститутом законодавства Верховної Ради України задля консолідації зусиль міжнародних організацій, органів державної влади, громадських організацій, спрямованих на удосконалення законодавства України, 6 квітня 2016 р. у приміщенні Інституту відбувся круглий стіл «Проблеми законодавства про тимчасово окуповані території та шляхи його удосконалення». Цей захід є черговим етапом співробітництва Інституту законодавства Верховної Ради України із Фондом Ганса Зайделя у контексті якого Інститут забезпечує роботу тематичного дискусійного форуму для обговорення питань удосконалення військового законодавства, нормативної бази з питань внутрішньо переміщених осіб та суміжних проблем.

 

Великий інтерес до відповідної наукової роботи було висловлено з боку низки авторитетних міжнародних інституцій, зокрема УВКБ ООН та Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Координатора проектів ОБСЄ та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Офісу Європейської комісії з гуманітарної допомоги та цивільного захисту в Україні. У круглому столі взяли участь кваліфіковані співробітники адміністрації Президента України, парламентських комітетів, центральних органів виконавчої влади, представники громадських організацій, наукових установ та навчальних закладів, переміщених з окупованих територій.


Як відзначив у вступній промові заступник директора Інституту, професор Артем Янчук, питання удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території України на сьогодні залишається одним з основних викликів національній правовій системі. Було звернуто увагу на нагальну необхідність формулювання актуальних та науково обґрунтованих пропозицій до парламентських комітетів із цих питань, із максимальним врахуванням відповідного міжнародного досвіду та європейських стандартів.


Керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні, Республіці Молдова та Румунії Даніель Зайберлінг висловив сподівання, що співпраця його Фонду як парламентської інституції Німеччини із Інститутом законодавства, започаткована у лютому 2016 р., продовжується у форматі серії круглих столів та буде плідною та тривалою. Він вказав на важливість українського досвіду вирішення проблеми тимчасово окупованих територій України, який має бути врахованим усіма європейськими державами.


Ректор Таврійського національного університету ім. В. Вернадського професор Володимир Казарін вказав на роль наукових та навчальних установ України у роботі з молоддю, що змушена перебувати на тимчасово окупованих територіях. Він відзначив позитивну роль останніх змін до законодавства України про освіту стосовно мешканців тимчасово окупованих територій, але констатував їх недостатність та відсутність державної підтримки навчальних закладів, що були змушені переїхати в інші регіони країни. Цю думку було підтримано директором Інституту економіко-правових досліджень НАН України членом-кореспондентом НАПрН України Володимиром Устименком та іншими науковцями.


Представники громадських організацій вказали на проблеми дискримінації на тимчасово окупованих територіях жінок, дітей та інвалідів, представників національних меншин та корінних народів України. Жваву дискусію викликало питання ролі незаконних документів, що видаються окупаційними органами влади у процесі відновлення конституційних прав громадян України у судових процедурах.


Відзначалася неврегульованість правового режиму морських просторів навколо Криму, яка ускладнює притягнення до відповідальності осіб, що організують морське сполучення з півостровом, посадку/висадку осіб та розвантаження суден у морських портах України, розташованих на тимчасово окупованих територіях. Було вказано на нагальну потребу схвалення закону про корінні народи України з урахуванням ситуації тимчасової окупації Криму та відповідно до міжнародних стандартів ООН у цій сфері, до яких приєдналася Україна.


Учасниками дискусії було відзначено потребу поширення безплатної вторинної правової допомоги як на внутрішньо переміщених осіб, так і на інших мешканців тимчасово окупованих територій.


Доповідачами також зверталася увага на неприпустимість відмінності у правах та статусі ВПО залежно від їх переміщення з Криму або Донбасу. Вказувалося на потребу ретельного аналізу наслідків схвалення та застосування закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».


Було відзначено потребу звернень до Вищого спеціалізованого суду у цивільних та кримінальних справах щодо узагальнення судової практики та надання роз’яснень із питань розроблення єдиної правової політики щодо притягнення до відповідальності осіб за злочини проти державних інтересів України на тимчасово окупованих територіях, за порушення режиму перетину їх меж, щодо порядку встановлення фактів, що відбулися на цих територіях та мають значення для захисту прав людини.


Учасники круглого столу підкреслили важливість та своєчасність проведення круглого столу як важливого заходу, що може сприяти поєднанню законотворчості та практичної діяльності з питань тимчасово окупованих територій, забезпечити якісний науковий супровід розв’язання проблеми їх деокупації.