Учора в Мінську планово засідала Тристороння контактна групи із врегулювання ситуації на Донбасі. На порядку денному — проведення виборів на окупованих територіях і звільнення заручників. За словами Романа Безсмертного, який представляє Україну в політичній підгрупі мінського формату, напередодні наша сторона вкотре виклала свої позиції у питанні виборів.

 

«Група працювала в режимі тет-а-тет, тобто кожна зі сторін зустрічалася з координатором окремо. Для чого така робота проводиться? Для уточнення позицій. Обговорювалися всі 12 ключових пунктів, які вже не раз озвучувалися, і українська сторона просто виклала свої думки із цих позицій, і про роль й місце ЗМІ, політичних партій, адміністрування цього процесу, тобто обговорювалися модальності виборів, це так звані концептуальні підходи до рішення до початку політичного процесу врегулювання», — повідомив Безсмертний в ефірі «112».

Він зазначив, що представники РФ на засіданні у вівторок свою позицію не озвучували. При цьому лідери бойовиків «ЛНР» і «ДНР» синхронно перенесли «вибори» на підконтрольні їм території на 24 липня. А напередодні Президент України Петро Порошенко повідомив, що уже є фактично погоджена концепція законодавства для проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Глава держави відзначав, що вибори на Донбасі можливі після гарантування безпеки, введення поліцейської місії ОБСЄ й повернення Києву контролю над кордоном.

Тим часом у зоні проведення АТО кілька днів поспіль фіксується зниження вогневої активності противника. За даними прес-центру антитерористичної операції (на ранок 20.04), протягом минулої доби зафіксовано 23 епізоди порушення бойовиками режиму «повної тиші». У тому числі 11 з них були вчинені зі зброї, забороненої Мінськими домовленостями. Гаряче було в районі Мар’їнки й Широкиного на Маріупольскому напрямку.

Незважаючи на падіння інтенсивності обстрілів порівняно з попередніми днями, 19 квітня на бойовому сході нашої країни загинуло троє українських захисників, п’ятеро дістали поранення. Про це вчора на брифінгу повідомив речник АП із питань АТО, полковник Андрій Лисенко.

Гібридні формування продовжують стягувати техніку до лінії розмежування та укріплювати свої позиції. За даними групи «ІС», терористи розгорнули десять самохідних артилерійських установок у районі Макіївки, у район н. п. Оленівка (Волноваський район) прибув мотострілковий підрозділ і танкова рота зі складу «1-го АК ДНР». Також противник установив САУ на Ясинуватському напрямку: «Відстань до лінії зіткнення по прямій становить до 10 км. Підвезення боєприпасів здійснюється у світлий час доби по трасі. Охорона розташована на під’їздах у радіусі 1,5 км від позицій».

Вочевидь, бойовики готуються до бойових дій. Це підтвердили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

«Напередодні святкування Дня Перемоги командування російських окупаційних військ планує активізувати бойові дії із пропагандистською метою — демонстрація сили та «значних досягнень» у створенні збройних формувань т. зв. «ДНР». Розглядаються варіанти проведення бойових дій наступального характеру на донецькому напрямку, а також захоплення неконтрольованих населених пунктів у т. зв. сірій зоні на маріупольському напрямку», —уточнили у відомстві.