Члени конотопської громадської організації «Спілка активних батьків» здійснили кілька рейдів дошкільними дитячими закладами міста. У дитсадку №13 вони викрили кухарку, котра намагалася приховати шматок м’яса під електроплитою, але завідувач закладу несподівано стала на захист підлеглої. У дитсадку №2 «Вербиченька» активісти не полінувалися перерахувати котлети і виявили, що їх не вистачає. За словами голови «Спілки активних батьків» Юлії Мєлєшкіної, майже у кожному дитсадку, охопленому рейдами, мали місце якісь недоліки. Після оприлюднення виявлених фактів кухарку, котра зазіхнула на дитячу їжу, звільнили з посади, а завідувача дитсадка, де зафіксували дефіцит котлет, відправили у передчасну відпустку. Після завершення відпочинку вона на роботу вже не вийде.

Норми мізерні, порції — також

Юлія Мєлєшкіна виховує трьох малолітніх дітей, і, власне, саме через це їй разом із однодумцями довелося створювати громадську організацію. Донедавна вона мала іншу назву «Матусі Конотопщини», але її перейменували, бо до колективу записалися татусі і навіть дідусі.
— Усе почалося зі щеплень, — розповідає Юлія. — Коли малюкам їх роблять, у кращому разі медсестра може подивитися, чи не почервоніло у дитини горло. А треба ж попередньо взяти кров на аналіз! Саме через таку недбалість і трапляються трагічні випадки, які показують по телевізору. На результат впливає ще й якість вакцин, які закуповують за непрозорими схемами. Тому можна сказати, що ми об’єдналися у громадську організацію для захисту здоров’я своїх дітей.
Юлія Мєлєшкіна каже, що ідею проінспектувати конотопські дитсадки щодо кількості та якості харчування активістам підказали самі працівники цих дитсадків.
— До нас звертаються люди, у яких є совість, — ділиться вона. — Останні дві перевірки ми зробили саме за такими «сигналами». Дітей обкрадають, хоч норми харчування і без того мізерні. Для дитини у садку передбачено 3 г масла і 2 г сиру на добу! Але й цих харчів малюки не одержують у повному обсязі. Іноді порції удвічі менші від тих, що значаться у паперах. На жаль, не всі знають, що кожен має право прийти до приміщення, де обідає його дитина, і переважити її порцію.
У найближчих планах «Спілки активних батьків» — зайнятися тендерами на визначення постачальників продуктів харчування до конотопських шкіл. Юлія Мєлєшкіна вважає, що деякі продукти, які закуповують для дітей, небезпечні для їхнього здоров’я.

Батьків звинуватили у некомпетентності

У Конотопській міськраді кажуть, що завдяки небайдужій позиції громадських активістів вдалося ліквідувати ще й таку проблему, як побори у дитсадках. Бо майже скрізь, де не вистачало харчів, виявили ще й порушення із збиранням та використанням батьківських «благодійних» внесків. Рейди «Спілки активних батьків» підштовхнули міську владу до проведення комплексних перевірок дошкільних закладів. Секретар Конотопської міськради Олена Багрянцева каже, що у вже згаданому дитсадку №13 в актах щодо використання батьківських коштів можна побачити численні виправлення та підтирання, а це щонайменше свідчить про непрозорість витрат. П’ять актів було зареєстровано під одним номером. Виявила порушення і санітарно-епідеміологічна служба.
Очільниця Конотопського міськвідділу освіти Ольга Беспала від діяльності «Спілки активних батьків» не у захваті.
— Вони не фахівці, тому перевірки проводять некомпетентно, — коментує конфліктну ситуацію Ольга Віталіївна. — Котлет працівники дитсадків додому не носять, а якщо у Юлії Мєлєшкіної є інша інформація, нехай звертається до правоохоронних органів.
Щодо компетентності активістів зазначу: Юлія Мєлєшкіна працювала вихователькою дитсадка, тож внутрішню «кухню» добре знає. А щодо дотримання раціону харчування малюків, якщо з ним усе гаразд, то за що звільнили кухарку й усунули від виконання обов’язків завідувача дитсадка «Вербиченька»?
Ольга Беспала застерегла мене від розповсюдження «недостовірної інформації», інакше пообіцяла її оскаржувати. І підключити до цієї справи батьків: мовляв, вони діяльності Юлії Мєлєшкіної не підтримують.
Щоб убезпечити дошкільні дитячі заклади від зловживань та ліквідувати побори з батьків, Конотопська міськрада ухвалила рішення про додаткове виділення коштів зі свого бюджету на суму майже мільйон гривень.
— Звичайно, це не означає, що дитсадок не має права залучати благодійні внески від батьків чи інших спонсорів. Але ці внески мають бути справді добровільними, — підсумувала секретар міської ради.

Сумська область.

 

 

 

На знімку: вихованці дитсадка. Комусь із них колись чогось не вистачить.

Фото надано Конотопською міськрадою.