Голові ОДА Володимиру ГУНЧИКУ, який планував зустрітися з керівництвом установи, журналістам, представникам громадськості довелося 19 квітня проходити в приміщення Волинської митниці через запасний вхід, оскільки центральний -- на замку.

 

Вже майже місяць на Волинській митниці не вщухають пристрасті. Колектив і нещодавно призначений на посаду виконувача обов'язків начальника митниці Олександр ШАВЛАК не можуть знайти спільної мови. Як наслідок, вже три тижні під воротами адмінбудівлі, що в селі Римачі Любомльського району, активісти громадських організацій області проводять акцію протесту, доступ до відомства обмежений.

 

Однак конструктивної розмови голови ОДА з митниками не вийшло. По-перше, в.о. начальника митниці Олександр Шавлак, з кадровою політикою якого категорично не згодний колектив, відбув до своїх колег у Польщу, по-друге, колектив не повідомили про запланований захід. Хоча керівник відділу інформаційної політики ОДА Світлана ГОЛОВАЧУК запевнила, що керівництво установи про цей візит було попереджено завчасно. Проте працівникам митниці про це ніхто не сказав.

 

На цьому тлі якось непереконливо прозвучала заява нещодавно призначеного начальника митного поста "Волинь-центральний" Сергія ГРИЦЕНКА, що жодного конфлікту на митниці не існує, а "ситуація створена штучно з відомих усім причин". Більш переконливо на тлі масових протестів під стінами установи сприймалася інформація з уст голови профкому митниці Юрія ТЕРЕЩУКА і заступника начальника митного поста "Волинь-центральний" Світлани БОНДАРЧУК, що атмосфера в колективі дуже напружена, в котрий раз за останні роки введено в дію новий штатний розпис, відмінено автоматичний розподіл робочих місць, а тим часом виконувач обов'язків начальника митниці більш як за місяць не знайшов можливості зустрітися з колективом.

 

-- Я не поставив підпису на погодженні кандидатури Олександра Шавлака, -- заявив присутнім голова ОДА Володимир Гунчик. -- Поки утримаюсь. Пропоную обговорити його кандидатуру, як претендента на посаду, на засіданні громадської ради, як це практикувалося раніше. Таку ідею підтримав і присутній на зустрічі голова громадської ради при ОДА Ігор ДИЛЬОВ. Він запропонував провести засідання з таким порядком денним вже 22 квітня.

 

-- Ще раз наголошую: є порушення -- мають працювати правоохоронні структури, -- наголосив Володимир Гунчик. -- Керівник має право проводити внутрішнє розслідування, але за конкретним фактом. Накази ж, підписані новим керівництвом, -- свідчення наявності конфлікту на Волинській митниці. Але будь-які непорозуміння слід вирішувати на місці, шукаючи спільних точок дотику. При цьому не беруся захищати жодну зі сторін. Я -- не арбітр. Я -- зацікавлена в нормальній роботі митниці посадова особа. Проситиму керівництво ДФС приїхати і говорити з людьми. Моя кінцева позиція: провести відкритий конкурс на заміщення посади керівника митниці.

 

Як повідомили у відділі інформаційної політики ОДА, вже наступного тижня Володимир Гунчик планує знову зустрітися з колективом митниці і його керівництвом.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України