У Сєверодонецькій міській бібліотеці для юнацтва імені Йосипа Курлата відкрито читацький клуб "Світ без кордонів: нові горизонти". Його організували спеціально для читачів з вадами зору, а ініціатором створення став місцевий житель Петро РЕТИНСЬКИЙ, який не бачить.

 

Література, друкована шрифтом Брайля, надто дорога та й придбати її важко, тому у бібліотеці, а, точніше, у читацькому клубі, пропонують книги, які можна слухати. Перша зустріч пройшла дуже цікаво --пізнали про історію книг, слухали уривки з творів, а також пісні у виконанні учнів місцевої дитячої музичної школи № 1.

 

Відомий сєверодонецький журналіст Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, давній друг бібліотеки, вважає цікавим приклад Рівненської обласної універсальної бібліотеки, чий клуб "Майстриня" проводить акцію "Допоможемо пізнати світ дітям із вадами зору". Її мета -- створити тактильні книги для незрячих дітей, "очима" яких є пальці рук. "Навіть такі саморобні книжки допоможуть розуміти, як виглядають ті чи інші предмети, тварини, рослинний світ, познайомитися з казковими героями, правилами дорожнього руху, порами року тощо" -- вважає він.

 

Ще Семен Перцовський зробив таку пропозицію. Сєверодонецьк вважається одним із українських центрів кібернетики. Тут працює багато талановитих науковців, програмістів. За цим фахом в місцевому Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля навчаються сотні студентів. Вони можуть взятись за розробки нових учбових програм для людей з вадами зору.

 

Отже, бібліотека стає майданчиком соціальних ініціатив.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України