Народні депутати України та представники громадськості на брифінгу в парламенті виступили проти спроб провести через Верховну Раду «алкогольний» закон, який хоче повернути рекламу пива на телебаченні (№ 2971-Д).
«Український народ має сказати «Досить!» пивному лобі та алкогольній рекламі на телебаченні, — сказав народний депутат Олег Мусій. — Хіба ми хочемо піти шляхом Росії, де цар споює свій народ для того, щоб вони були слухняними і голосували, не задумуючись? Україна має йти європейським шляхом, і маємо сказати раз і назавжди — «ні» пивним лобістам».


Народний депутат Віктор Романюк відзначив, що нині увесь цивілізований світ пропагує здоровий спосіб життя. «Якщо прийматимемо такі нормативні акти, які лобіюють інтереси виробників алкогольних напоїв, — це шлях до нездорової нації, — сказав депутат. — Якщо українці хочуть бути здоровими і заможними — це не наш шлях».


Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко висловив думку, що лобісти закону маніпулюють європейськими нормами, стверджуючи, начебто цей закон — приведення вітчизняного законодавства у відповідність до Європейської конвенції з транскордонного телебачення. «Європейська конвенція не передбачає реклами пива, — сказав Т. Шевченко. — Якщо цей закон буде ухвалено, пиво буде виведено із тих обмежень, які стосуються алкоголю, — заборона реклами у денний час, реклами у пресі й медичне попередження. Європейська конвенція передбачає, що держави мають право вводити більш жорсткі обмеження, якщо цього забажають».

 

Олег Мусій, Віктор Романюк, громадський активіст Крістіна Кунденко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.