Стати підприємцем чи ж зареєструвати юридичну особу можна не виходячи із власного будинку. Відучора в Україні послуги з державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та юридичних осіб стали доступними в електронній формі на сайті проекту іGov (іgov. org. ua). Це — результат співпраці волонтерів із Міністерством юстиції, який означає «ні» візитам до численних держустанов, чергам та головне — хабарам чиновникам.

 

— Те, що українці можуть без хабара чи черги зареєструвати компанію чи об’єкт нерухомості, колись здавалось неможливим і нереальним, — пригадує міністр юстиції Павло Петренко. — Та ми взяли курс на переведення сервісів в електронний режим. Минулого року, як перші кроки, «вивели в он-лайн» систему отримання інформації з реєстру бізнесу. Коли без черг і контакту із будь-якими держслужбовцями можна отримати інформацію про свою компанію, керівників, історичну довідку чи витяг. Другим кроком стало переведення в режим он-лайн сервісів, які мають найбільший попит серед громадян: реєстрація народження, одруження, зміна прізвища тощо. Зараз — зареєструвати компанію або ж зареєструватися як підприємець можна не лише на порталі Міністерства юстиції, а й на сторінці волонтерського порталу державних послуг у розділі «Бізнес». Думаю, через кілька тижнів ми введемо ще ряд електронних сервісів, приміром, по зміні директора чи виду діяльності підприємства.


Презентовані учора послуги уже доступні через сайт проекту іGov. Єдиний нюанс: «Сервіс ми запустили через Дніпропетровську облдержадміністрацію. Але оскільки послуга є екстериторіальною, то і доступна для абсолютно кожного українця. Це своєрідний «подарунок» від Дніпропетровщини: байдуже, мешкаєш ти у Львові чи Харкові, зареєструвати підприємство можна через іGov», пояснив Дмитро Дубілет, координатор волонтерського проекту іGov.


Реєстрація СПД чи юридичної особи відбувається буквально за кілька хвилин. Правда, для її проведення потрібно буде ідентифікуватися: через електронний підпис чи ж систему BankІD. Йти до будь-якої держустанови до цього чи ж після — не потрібно. За 2—3 дні на електронну адресу має надійти повідомлення про внесення вашого СПД чи ж юрособи в Єдиний державний реєстр. Отримати витяг із нього, до речі, також можна через Інтернет.