На переконання президентів України та Румунії, одним із рішень може стати створення флотилії під егідою НАТО, яка має на меті посилення присутності Альянсу та зміцнення безпеки в Чорному морі. «Україна із задоволенням приєднається до цієї ініціативи після її затвердження Альянсом», — наголосив П. Порошенко.

Крім того, глава нашої держави подякував К. Йоханнісу та всьому румунському народу за підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, за принципову позицію щодо незаконної анексії і окупації Криму, дій Москви на Донбасі та за практичну допомогу в контексті протидії військовій агресії РФ.
Петро Порошенко зазначив, що під час візиту Президента Болгарії Росена Плевнелієва до Києва, а також сьогодні, під час переговорів з Президентом Румунії, проговорювалось питання можливості створення українсько-румунсько-болгарської бригади — на кшталт уже діючої українсько-польсько-литовської («ЛитПолУкрбриг»).

«Ми маємо надзвичайно позитивний досвід імплементації цієї угоди, і я впевнений, що подібні кроки лише зміцнять безпеку і довіру як в регіоні, так і по всій Європі», — цитує Порошенка його прес-служба.

За словами українського Президента, також було підписано угоду про співпрацю у сфері військових перевезень, що має велике значення для розвитку співробітництва оборонних відомств обох держав.

Ще одним результатом перемовин стало обговорення угоди про скасування плати за довгострокові національні візи для українців до Румунії, яку підпишуть 6 травня. Про це в Twіtter написав прес-секретар Президента України Святослав Цеголко.

 

 

 

На знімку: Петро Порошенко (праворуч) і Клаус Йоханніс.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).