Землетруси не тільки не відпускають Японію, а таке враження, що намагаються взяти її в облогу. Увечері 20 квітня поштовхи магнітудою 5,6 бала (за даними Геологічної служби США — 6,1) зафіксовано на північному сході острова Хонсю, в районі префектури Фукусіма. Підземні поштовхи відчувалися у всіх північних префектурах.

 

Метеорологічне управління Японії повідомляє, що епіцентр землетрусу розміщувався на глибині 40 кілометрів, під «дном» океану, за 60 кілометрів від містечка Наміє. Наміє — це японський аналог Прип’яті, його було повністю евакуйовано після аварії на АЕС «Фукусіма», оскільки від нього до аварійної станції лише 6,5 кілометра. Тому, природно, постає питання: а як там АЕС? Оператор станції Tokyo Electrіc Power поспішив повідомити, що будь-яких відхилень у проведенні ліквідаційних робіт немає, пошкоджень і руйнувань — теж.


Однак цей випадок став ще одним аргументом у дискусії про безпеку експлуатації АЕС в умовах частих, а на прикладі Кумамото (і Фукусіми) тривалих у часі землетрусів. Адже єдина працююча в Японії АЕС «Сендай» розташована в префектурі, що межує з префектурою Кумамото. Коли в Кумамото було зафіксовано найбільший землетрус — 7,3 бала, в місті Сацума-Сендай, біля якого розміщено АЕС, було 4 бали — за японською шкалою. Такі бали не є загрозою для японських АЕС, тим більше тепер, коли після аварії на «Фукусімі» вимоги до безпеки збільшено в кілька разів. На думку експертів, конструкції АЕС «Сендай» здатні витримати вчетверо вищий рівень, ніж навіть той, що викликає автоматичну зупинку станції.


А тим часом проблем постраждалим від землетрусу додає природа. Вночі температура повітря у префектурах Кумамото та Оіта опускається майже до нуля градусів, а в день піднімається до 20. Такі перепади негативно відбиваються на здоров’ї людей, які вимушені жити в тимчасових притулках. За офіційними даними, 48 осіб загинули під час землетрусів і ще десятеро померли від ран та погіршення здоров’я уже в тимчасових притулках.
Учора погода стала погіршуватися через наближення циклону. Метеорологи застерігають від повеней і сходження сельових лавин. Влада відправила спеціалістів для перевірки гірських схилів, щоб з’ясувати, де можуть статися нові зсуви. На днях через загрозу повеней та зсувів було евакуйовано ціле місто Укі в префектурі Кумамото. Своє житло покинули майже 24 тисячі мешканців.

Токіо.

Довідка «Голосу України»

 

Як повідомило українське посольство в Токіо, в зоні землетрусу перебувало семеро українців, четверо з них уже вилетіли на батьківщину, двоє перебралися в безпечне місце. Ще одна громадянка України залишається в Кумамото.