Народні депутати Олександр Черненко, Іван Крулько, Олександр Кодола, Анна Романова і Юрій Чижмарь, а також голови Чернігівської облдержадміністрації і міста Чернігова, представники органів місцевого самоврядування та експерти радилися, як побороти проблему побутових відходів.

Учасники засідання розглянули та обговорили відповідні законопроекти (№3198-1, 3199-1 і 3200-1), ухвалення яких має створити умови для поліпшення екологічної ситуації в країні, зокрема, щодо зменшення кількості сміттєзвалищ з можливістю отримування за рахунок відходів теплової енергії, біогазу, електроенергії та вторинної сировини. Крім того, це дасть змогу створити до 50 тисяч нових робочих місць.

Щоправда, щоб стимулювати переробку сміття, доведеться піти на підвищення вартості його захоронення. Збір на переробку пропонується включити у вартість пакувальних матеріалів, що, зокрема, дасть можливість за прикладом Польщі зменшити використання поліетиленових пакетів. Одночасно територіальним громадам треба надати право самостійно розпоряджатися коштами, отриманими за утилізацію.

Що стосується основного питання — хто платитиме за переробку сміття — автори законопроектів роз’яснили, що найдієвішим механізмом для України є запровадження акцизу на виготовлення упаковки, тобто оплачувати переробку сміття буде той, хто його створює, — виробник упаковки. Він закладатиме у вартість продукції екологічний податок, який надходитиме до державного бюджету з цільовим використанням «утилізація відходів», а далі весь обсяг зібраних коштів розподілятиметься між територіальними громадами відповідно до кількості населення.

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч звернув увагу законотворців на необхідність попереднього зваженого прорахунку методики розподілу «утилізаційних» коштів, щоб негусто населені, але великі за територією області, як Чернігівщина, отримували їх у достатньому обсязі.

За розрахунками, вартість одиниці продукції може зрости максимум на 15,8 копійки для продукції у пластикових пляшках, 13,62 копійки — у скляних, 2,32 копійки — в тарі із жерсті тощо.

Мотивуючи необхідність реформування сфери поводження із твердими побутовими відходами, організатори надали довідку, яка свідчить, що нині в Україні відсортовується лише 5,6 відсотка побутових відходів, 1,4 відсотка — спалюється, а решта 93 — захоронюється без переробки, що призводить до забруднення ґрунтів, водойм та втрати ресурсів. Вражаючою є й площа сміттєзвалищ в Україні: 40 тисяч смітників займають 5 відсотків території країни.

Чернігівська область.

Фотоетюд Юрія ПЕРЕБАЄВА.