Голова Верховної Ради Андрій Парубій застеріг від розгляду питання проведення виборів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і наполіг на першочерговості виконання низки інших умов Мінських домовленостей. Вибори є найвищим інструментом демократії, який може працювати лише на забезпечення низки свобод — слова та вибору, а також безпеки, наголосив він в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». Голова українського парламенту вважає неприпустимим проведення виборів, коли вулицями населених пунктів Донбасу ходять бойовики з автоматами.

«Я прибічник Мінських угод, — наголосив очільник законодавчого органу. — Наші громадяни на тимчасово окупованій території, як і інші громадяни України, повинні мати можливість скористатися своїм правом і обрати тих керівників, які управлятимуть громадами за принципом довіри, а не за принципом: у кого більші банди бойовиків».

Голова Верховної Ради також зачепив питання безвізового режиму. Керівники нашого та Європарламенту, сказав він, проводитимуть діалог щодо оперативного розгляду ініціатив Єврокомісії, а також висловив припущення, що це питання кількох місяців.

Очільник парламенту нагадав, що очолював робочу групу з підготовки законодавчих ініціатив у рамках виконання плану дій для введення безвізового режиму, а відтак зазначив, що парламент у рамках цієї роботи ухвалив низку антикорупційних законів, результат реалізації яких ми зможемо відчути вже цього року.

«Важливо, що парламент, уряд, МЗС пройшли цей шлях, — підкреслив А. Парубій. — Ми продемонстрували себе як дуже відповідальні партнери. Це були надзвичайно складні закони... І хоч багато скептиків казали: «Все одно нічого не вийде», ми побачили результат. Будь-яка складна системна робота, якщо нею займатися, дасть результати».

За словами А. Парубія, передача Єврокомісією до Європейського Парламенту пропозицій візової лібералізації свідчить про те, що Україна на правильному шляху, і є достатньо політичної волі, щоб ним іти.