Круглий стіл «Удосконалення роботи Верховної Ради: європейські стандарти та шляхи забезпечення довіри суспільства до парламенту» ініціювали Інститут законодавства Верховної Ради та представництво Фонду Фрідріха Наумана «За Свободу!» в Україні.

Заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Бондаренко зазначив: питання вдосконалення роботи парламенту на часі. Зокрема, важливо враховувати вітчизняний та кращий закордонний досвід. Особливої значущості та уваги це питання набуло після підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
За його словами, реформування парламенту розпочав Голова Верховної Ради, а нині Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він зробив низку суттєвих кроків щодо поетапного переходу на електронне врядування, створення оновленого офіційного веб-порталу Верховної Ради, онлайн-трансляцій засідань комітетів тощо.
«Сьогодні разом із депутатським корпусом працюємо над основними законодавчими ініціативами для імплементації рекомендацій оціночної місії Європарламенту, серед яких, наприклад, проведення Погоджувальної ради без преси. З одного боку, має бути робочий процес, а не публічні виступи. З другого — громадськість поки що цього не сприймає», — сказав Володимир Бондаренко.
Директор Інституту законодавства Верховної Ради Олександр Копиленко нагадав, що в липні минулого року було прийнято план законодавчого забезпечення реформ. «Ми провели семінар, який стосувався моніторингу цього плану. Ми робили основу цього плану, до якого увійшли програми Президента, уряду, коаліції. Серед пріоритетів — розвиток держави і суспільства», — зазначив директор Інституту законодавства Верховної Ради.
Також Олександр Копиленко повідомив, що Інститут видав книжку «Парламентська коаліція: вітчизняний досвід і європейська практика», де можна ознайомитися з аналізом коаліційних угод.
Народний депутат Михайло Папієв запропонував звернутися до Фонду Фрідріха Наумана, щоб він допоміг організувати візит до Європейського парламенту або німецького Бундестагу для ознайомлення з діяльністю цих законодавчих органів.
Результатом круглого столу стали рекомендації, котрі, запевнив заступник керівника апарату Володимир Бондаренко, будуть доведені до керівництва Верховної Ради з подальшим дорученням на їх опрацювання і втілення в життя.

 

 

Координатор проектів Фонду Фрідріха Наумана в Україні Володимир Олійник, народний депутат України Михайло Папієв, директор Інституту законодавства Верховної Ради України Олександр Копиленко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.