Необхідно терміново реформувати МВС
Вартові порядку скоювали різноманітні злочини. Найбільш поширений — вимагання хабарів. Однак траплялися і випадки пограбувань, шахрайств, а також незаконного застосування насильства. Принаймні таку інформацію днями оприлюднили правозахисники. Вони стверджують: щоби позбавити українців від страху перед людьми у формі, уряду необхідно терміново реформувати МВС. Однак як це зробити, чи потрібна люстрація правоохоронців? На ці запитання намагався найти відповіді й кореспондент «Голосу України».
Яке нині  ставлення суспільства до міліції, підтверджують і соціологи. Так, за даними Фонду «Демократичні ініціативи», в 2013 році правоохоронцям не довіряли понад 70 відсотків українців. Чому так склалося? На думку експертів, основна причина — безкарність вартових порядку. Адже навіть наявність відеозапису правопорушення не гарантує, що їх покарають. На жаль, прикладів вдосталь. Це і справа Ігоря Індила та безліч інших.
— Серед найбільш системних недоліків діяльності ОВС можна виокремити також відмову від реформування відомства, непрозорість фінансової діяльності, непідзвітність громадянському суспільству, а ще корупцію серед особового складу, — каже голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Олег Мартиненко. — Це обумовило вчинення низки злочинів та правопорушень. Лише минулого року до МВС надійшло понад 200 тисяч звернень громадян стосовно неправомірних дій працівників міліції. Однак найбільше порушень зафіксовано під час реалізації мирних зібрань. Адже правоохоронці масово калічили людей гумовими кийками, ногами та кулаками.
На думку правозахисника, події останніх місяців стали лакмусовим папірцем, який показав проблеми вартових порядку. Мовляв, міліція втратила довіру населення, рівень якої і до того залишав бажати кращого.
«За результатами опитування, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень, 
більше третини жертв злочинів взагалі не звертаються до РУВС, адже не вірять в  ефективність цього. 
Під час Євромайдану також додався фактор побоювань, що, звернувшись до міліції як жертва чи свідок, людина може сама стати підозрюваним чи обвинуваченим у вчинені злочину», — коментує необхідність змін в МВС виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров. — Ми уже розпочали роботу над концепцією реформи правоохоронних органів. Результатом стане підготовлений експертами громадянського суспільства документ, який і представимо уряду.
По-перше, правозахисники пропонують владі створити Державне бюро розслідувань, яке передбачене Кримінальним процесуальним кодексом. До його функцій потрібно включити розслідування скарг на незаконні дії працівників міліції. А по-друге, розглянути можливість запровадження системи спільного з неурядовими організаціями та громадськості моніторингу діяльності МВС.
Однак, за словами народного депутата Геннадія Москаля, почати реформи потрібно з люстрації керівників силового відомства. «Під неї повинні потрапити всі, хто був залучений в політичну боротьбу, починаючи із Захарченка та всіх його заступників, а також керівників департаментів, управлінь і служб. Ніхто не повинен залишитися без покарання, — зазначив він. 
А тим часом МВС уже започаткувало публічну процедуру кадрових призначень на керівні посади в областях. Принаймні таке рішення прийняв міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у ході обговорення кадрового складу міліції з головою Люстраційного комітету Єгором Соболєвим. Призначених керівників обласних управлінь міліції та ДАІ нині звільнять з посад і переведуть у статус виконуючих обов’язки. «Люстраційний комітет спільно з кадровою комісією МВС аналізуватиме роботу керівників на місцях, формуватиме пропозиції та подаватиме їх на розгляд відомства. Громадськість спільно з фахівцями міністерства проводитимуть публічний відбір кандидатів на зайняття вакантних та новостворених посад», — наголосив очільник МВС.
Київ. 22 січня 2014 р. Правоохоронці на вулиці Грушевського.
Фото УНІАН.