У Полтавській обласній бібліотеці ім. І. Котляревського відкрили виставку робіт художниці з райцентру Карлівка Наталії КАМЕРСЬКОЇ (на знімку).

 

Такою увагою до своєї персони вона була дещо збентежена. Бо в основному навчає малювання інших, насамперед дітей, працюючи викладачем образотворчого мистецтва. Однак і сама не полишає пензля. Каже, що найкраще їй працюється вночі, коли ніщо не відволікає від творчих фантазій і мрій. Крім традиційних живопису та графіки, освоїла писанкарство та модну нині техніку батик, тобто розпис по тканині. Тож просто в бібліотечній залі навчала всіх бажаючих перетворювати звичайну однотонну хустку з синтетики (краще, звісно, із шовку, та він сьогодні дуже дорогий) на вишукане різнобарвне полотно.

 

А поруч були її роботи, в яких ті хустини вже й не впізнаєш -- вони "ожили" образами шляхетних панянок, великих яскравих маків та інших квітів, кумедних котиків... Техніка батику додає їм ніжності, легкості, грайливості. Художниця пригадує: останнім часом більше працювала саме з тканиною. Водночас надалі хоче повернутися до олійних фарб і класичного живопису. А найголовніше -- відкрити своїм учням справжню красу довкілля. "Хочу, щоб наші діти черпали натхнення з природи, а не з екранів комп'ютерів", -- наголошує Наталія Камерська.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України