Про це повідомив днями на прес-конференції голова Комісії з питань порушення прав людини в Україні Володимир Василенко. За його словами, під час нелегітимного псевдореферендуму, який відбувся в Автономній Республіці Крим в умовах російської воєнної окупації, порушені права громадян на свободу вибору, свободу слова та свободу зібрань.

«Системними на півострові стають випадки порушення права українських громадян на особисту недоторканність та недоторканність їхнього житла. Зважаючи на те, що таких утисків переважно зазнають етнічні українці, маємо підстави стверджувати, що в Криму розпочалися переслідування за етнічною ознакою», — зазначив він.
У свою чергу, за інформацією правозахисної організації «Міжнародна амністія в Україні», на півострові масово викрадають активістів українських патріотичних громадських організацій. Щонайменше п’ятеро осіб зникли безвісти після того, як їх затримали кілька озброєних чоловіків біля військового контрольно-пропускного пункту в Армянську, за три кілометри від кордону з Кримським півостровом. «На щастя, їх звільнили після двох днів, проведених у полоні. Однак невідома доля ще декількох активістів. Йдеться про Андрія Щекуна, Анатолія Ковальського, його сина Сергія Ковальського, Михайла Вдовиченка, Ярослава Пілунського, Сергія Грузінова, а також декількох українських військовослужбовців, які були викрадені за останні години», — зазначили в прес-службі організації.
Нині стурбований порушенням прав людини в Криму і голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський. «Відтоді, як озброєні люди захопили будівлю парламенту та уряду Криму в Сімферополі 27 лютого, дедалі більша кількість громадян України стає жертвами серйозних порушень прав людини. Вони включають насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування, насильницькі напади на журналістів, обмеження свободи ЗМІ, свободи пересування і свободи на мирні зібрання», йдеться в заяві Я. Томбінського.