Як відомо, у Греції відбулася церемонія запалювання олімпійського вогню. Ритуал знайомий (відбувся в стародавній Олімпії): верховна жриця богині Гери, котру зіграла грецька акторка Катерина Легоу, запалила вогонь за допомогою ввігнутого дзеркала, яке фокусує сонячні промені.


Після церемонії стартувала шестиденна естафета вогню шляхами Греції. Першим її учасником став гімнаст Елефтеріос Петруніас.


До Бразилії священний вогонь прибуде 3 травня. І протягом 100 днів триватиме його подорож країною Олімпіади. За цей час вогонь подолає понад 20 тисяч кілометрів по землі й ще 10 тисяч миль у повітрі. В естафеті візьмуть участь 12 тисяч факелоносців.


Завершиться естафета в Ріо-де-Жанейро 5 серпня — у день відкриття Олімпійських ігор.


До столиці прибуде команда елітного рівня


Велоспорт. Уперше за чотири роки у статусі UCІ на міжнародні перегони Race Horіzon Park 2016 (27—29 травня, Київ) подала заявку на участь проконтинентального рівня Team Roth (Швейцарія).


Від часу створення 2002 року Team Roth пройшла тривалий шлях від італійського аматорського велоклубу до континентальної команди під назвою Marchіol Emіsfero (2014 рік), яка виступала у категорії «юніори». 2015 року команда Marchіol Emіsfero оголосила про злиття з Roth Felt. Під назвою Team Roth-Skoda команда отримала ліцензію UCІ професіональної континентальної команди.


До участі у київських велоперегонах, які входять до календаря UCІ Europe Tour у категорії 1.2, уже зареєструвалося 13 колективів:


ColoQuіck Team (Данія), Team Roth (Швейцарія), Blіz-Merіda Pro Cyclіng (Швеція), Astana Cіty (Казахстан), Mіnsk Cyclіng Club (Білорусь), Metalac Quіck Kraljevo (Сербія), SKC Tufo Prostejov (Чехія), Tusnad Cyclіng Team (Румунія), AC Sparta Praha (Чехія), Kuota — C. Paulіno team (Іспанія), Dynamo Palmіra Weltour team (Україна), «Промінь» (Україна), Amore § Vіta — Selle SMP (Україна).


Оборонець — найкращий... бомбардир


Футбол. Скоп’є (Македонія). Турнір розвитку УЄФА (U-16). Переможцем змагань стала збірна України (тренер — Сергій Попов).


Вона провела три поєдинки і всі виграла:


Україна — Люксембург. 2:1. Голи: Титаєвський, 31, Харжевський, 67 (п) — Дельгадо, 60.


Україна — Казахстан. 1:0. Гол: Харжевський, 46 (п).


Третя зустріч була фінальною. Македонія — Україна. 0:1. Гол: Харжевський, 10.


За Україну у вирішальному поєдинку грали: Бабічин, Рожко, Мельник, Снурніцин, Слива (Білошевський), Харжевський, Ващишин, Титаєвський (Волошин), Пенчук (Дмитренко), Ступник (Дудинський), Цитаїшвілі.


Ви, либонь, звернули увагу на те, що в усіх матчах у нашій команді забивав Петро Харжевський з «УФК-Карпати» (Львів). Він, природно, став найкращим бомбардиром збірної України. Але зверніть увагу на такий нюанс: амплуа юного львів’янина — оборонець...


Між сестрами мир та злагода


Шахи. Батумі (Грузія). Третій етап Гран-прі ФІДЕ серед жінок.


Участь у престижних змаганнях беруть львів’янки — сестри Марія Музичук (рейтинг 2561) та Ганна Музичук (2555). Першого дня вони зіграли між собою і переможниці не виявили. Нічия.


А лідирують після перемог Лейла Джавахашвілі (Грузія) та Ольга Гіря (РФ). Турнір триватиме до 3 травня, коли відбудеться останній 11-й тур.


Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.