Запровадження персонального покарання всіх осіб, причетних до політичних репресій і переслідувань в анексованому росіянами українському Криму. Таку можливість відкриває положення резолюції, затвердженої депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи. Резолюцію було ухвалено за підсумками обговорення доповіді про гуманітарні проблеми людей під час військового конфлікту в Україні. Серед іншого йшлося і про українських політичних в’язнів, яких утримують в тюрмах Росії та окупованого Криму.

Країнами—членами Ради Європи пропонується запровадити додаткові санкції щодо Росії: зокрема, це стосується заборони поїздок і замороження рахунків щодо осіб, причетних до викрадення, незаконного затримання, несправедливого суду щодо громадян України, затриманих російською владою за сфабрикованими звинуваченнями, йдеться у повідомленні на сайті ПАРЄ.

«Ці адресні санкції вводитимуться в 46 державах — членах ПАРЄ проти всіх осіб, причетних до таких справ, як «справа Савченко», «справа Ахтема Чийгоза», «справа 26 лютого» та інших порушень прав як кримських татар, так і інших громадян України, політичне переслідування Меджлісу кримськотатарського народу», — написав на своїй сторінці у Фейсбук заступник голови Постійної делегації у ПАРЄ Георгій Логвинський. «Прийнята резолюція ПАРЄ дозволить називати все своїми іменами! Російські бандити будуть вважатися бандитами на території всіх 46 держав-членів».

Також депутати ПАРЄ засудили недавню заборону Меджлісу, як «екстремістського угруповання». Асамблея визнала, «що це суперечить міжнародним стандартам і демонструє систематичне порушення прав кримських татар і далі ретельно стежитиме за процесом, а всі «маріонетки Кремля» — співучасники цього злочину — будуть притягнуті до відповідальності», — написав Логвинський. Крім цього, ПАРЄ висловила стурбованість повідомленнями про нелюдське поводження з людьми, які потрапили в полон в зоні конфлікту на сході України. «ПАРЄ закликає всі сепаратистські угруповання, які контролюють окуповані райони Донецької і Луганської області, звільнити полонених і заручників і припинити всі порушення прав людини», — йдеться в повідомленні.