Увечері в четвер Київський суд Сімферополя продовжив до 5 травня тримання під вартою заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Нагадаємо, що його та ще п’ять активістів російська влада звинувачує в організації й участі в так званих подіях 26 лютого. Два роки тому в Сімферополі, під стінами кримського парламенту, сталися мітинги прихильників і противників української державності. Тоді загинули дві й дістали травми майже сімдесят осіб.
Як зазначає російський адвокат Чийгоза Микола Полозов, який був одним із захисників українки Надії Савченко, захист вимагав, щоб Чийгоза випустили із залізної клітки, й він міг бути присутнім у засіданні під конвоєм у залі суду.
Адвокат наголошує, що кілька років тому Європейський суд із прав людини визнав тримання обвинувачуваних на суді в металевих клітках порушенням статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини й основних свобод. Саме із цієї причини в російських судах клітки замінено на скляні кабіни, простою мовою «акваріуми». Криму цей прогрес поки що не торкнувся.
«На обґрунтування клопотання я навів рішення ЄСПЛ у справі Свинаренко й Сляднєв проти Росії, яким таку практику було визнано неконвенціональною. Прокурор Корнєєв намагався заперечити, зіслався на якісь накази, не пояснивши, втім, хто й коли їх видавав, а наприкінці навів убивчий аргумент, мовляв, якщо клітка є в залі, значить її потрібно використовувати. Суддя погодилася із прокурором і в задоволенні клопотання відмовила», — зазначив Полозов.
Захист також указував на неприпустимість продовження терміну тримання під вартою понад строк слідства (Чийгоз утримується під вартою більше року. — Авт.), а також виступив із клопотанням про зміну запобіжного заходу на не пов’язаний з триманням під вартою.
«Кримська суддя Гуріна задовольнила клопотання слідства частково, залишивши Ахтема Чийгоза під вартою до 5 травня. Це значить, що, найімовірніше, наступного тижня, перед травневими святами, відбудеться ще один суд, на якому запобіжний захід Ахтему Чийгозу знову продовжуватиметься», — повідомив Полозов.
І ще, як каже адвокат, як одну з підстав, з яких запобіжний захід продовжується, суддя назвала те, що Чийгоз підтримує стосунки з лідерами Меджлісу кримськотатарського народу Чубаровим і Джемілєвим, які, «перебуваючи на території України, ведуть активну антиросійську діяльність, спрямовану на дестабілізацію політичної ситуації в Республіці Крим».
— Додати нічого. Завіса, — каже Полозов.

Крим.