Хоч формально в зоні АТО оголошено перемир’я — обстріли відбуваються щодня. Останню добу найгарячіше було в районі Авдіївки, Зайцевого та Луганського. Бойовики лупили з мінометів, БМП та стрілецької зброї. Ворожі атаки зафіксовано по всіх напрямках лінії розмежування. За інформацією наших військових, терористи проводять активну фазу навчань за трьома напрямами: штурмові групи, танки й артилерія. Крім того, вони продовжують отримувати важке озброєння з РФ.
Тим часом НЗФ поширюють чутки про наступ ЗСУ. І нібито відомо про те, що він буде за трьома напрямками. Так чи інакше, але накопичення та пересування важкої техніки фіксують в ОБСЄ. За даними організації, до лінії зіткнення стягують озброєння і ЗСУ, і сепаратисти.
«Сторони конфлікту на сході України не дотримуються своїх колишніх зобов’язань, а саме: просувають свої позиції ближче до лінії зіткнення. Ситуація залишається напруженою в Дебальцевому, Авдіївці та Ясинуватій. Після захоплення бойовиками «ДНР»  території в минулому році  район Дебальцевого залишається зоною нестабільності. Так, менш як за три години команда СММ ОБСЄ зафіксувала понад 100 артилерійських і мінометних вибухів, — повідомив днями у Твіттері на сторінці організації заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг.
Загострення ситуації на сході країни очевидне. Але до чого воно призведе, поки що сказати складно. Прогнози різні: від повномасштабної війни до повернення Донбасу під контроль Києва. Вирішити конфлікт могли б переговори представників так званих ЛНР, ДНР, РФ та України, які тривають у Мінську. Але поки що вони проходять безрезультатно — не вдається домовитися навіть про обмін полоненими. На думку експертів, для РФ затягування цього процесу — важіль впливу на Україну, який вони бояться втратити.
Своєю чергою, міністр оборони України Степан Полторак вважає, що армія РФ і бойовики продовжуватимуть обстріли Донбасу, щоб зупинити рух України до НАТО і ЄС. За його словами, окупаційні війська мають намір дискредитувати своїми агресивними випадами українську сторону.
«Ворог шукає вразливі місця і завдає удару в момент, коли не працюють спостерігачі ОБСЄ. Створюючи нестабільну ситуацію на Донбасі і активізуючи бойові дії, РФ тисне, як на рану. Ця рана — ситуація на сході — стримує наш рух до Європи, до НАТО, — заявив він днями деяким ЗМІ.