У Ватикані на загальній аудієнції цього тижня Папа Римський Франциск звернувся до присутніх там паломників — ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС і переселенців із Чорнобильської зони. Вони прибули з України й Білорусі в рамках міжнародної екуменічної конференції з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

«Підносячи молитви за жертви цієї катастрофи, висловлюємо вдячність рятівникам і визнання всім ініціативам, покликаним полегшити страждання і виправити завдану шкоду. Христос воскрес!» — сказав понтифік, промовивши великоднє вітання українською мовою, передає «Радіо Ватикану».
Також Папа Франциск нагадав, що наступної неділі в церквах Європи збиратимуть кошти для гуманітарних потреб постраждалих від конфлікту на Донбасі. «Наперед дякую тим, хто зробить великодушний вклад у цю ініціативу, що відбудеться 24 квітня», — сказав Папа Римський.
Для розподілу зібраних коштів в Україні з 24 по 27 квітня перебуватиме делегація з Ватикану. Як інформує «Радіо Свобода», в рамках візиту плановано зустрічі в Києві з представниками місцевих церков різних конфесій і з політичними діячами нашої країни. Передбачено також відвідини переселенців із Донбасу і переговори з керівниками УГКЦ за участі папського нунція в Україні Клаудіо Ґуджеротті.