У Японії розробили технологію сплати за покупки — відбитками пальців. 

Можна не носити з собою гаманці, пластикові карти, чекові книжки чи що в кого є, не переживати, що в тебе їх витягнуть (хоча в Японії це трапляється рідко), забудеш їх чи випадуть по дорозі. Достатньо вибрати товар, прикласти, скажімо, вказівний і середній пальці до сканера, і все — товар можна забирати.
Така система буде зручна для туристів, щоб не треба було перейматися платіжними системами, курсами, обміном валют. Одразу ж по прильоті достатньо під час реєстрації залишити відбитки пальців і зареєструвати свої банківські картки. І вже в готелі, ресторані, магазині чи музеї всі фінансові проблеми можна буде розв’язати одним «помахом руки».
Експеримент зі сплати відбитками пальців розпочнеться уже нинішнього літа, стверджує газета Yomіurі. У ньому візьмуть участь 300 магазинів, готелів та ресторанів, переважно в районі Токіо. А якщо експеримент буде визнано вдалим, з початку наступного року дія його розшириться на всю країну. Торік тематичний парк Huіs Ten Bosch у префектурі Нагасакі вже випробував платіжну систему за відбитками пальців. Народу сподобалося.
На повну силу нововведення запрацює, як сподіваються автори експерименту, до 2020 року, коли в Японії відбуватимуться літні Олімпійські ігри. Тоді до країни приїдуть, за попередніми розрахунками, понад 20 мільйонів туристів.
Утім, «оплата пальцями» — не єдине технічне та технологічне нововведення, яке очікує гостей Олімпіади та громадян Японії. До того часу дорогами роз’їжджатимуть таксі без водіїв, водневі або на електротязі, повсюдно запрацює зв’язок 5G, а в готелях та магазинах значною частиною обслуговуючого персоналу будуть роботи.

Токіо.