У Полтаві врочисто відкрили виставку світлин і документів, присвячених землякам--ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Власне, вони самі та їхні родичі стали творцями експозиції, надавши відповідні матеріали. Водночас тут, у Духовно-культурному центрі імені Паїсія Величковського, що діє при Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату, презентували ікону "Чорнобильський Спас".

 

Оригінал останньої був написаний ще 2003 року за ідеєю президента всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль України" Юрія АНДРЄЄВА (іконописець -- Владислав ГОРЕЦЬКИЙ). Після того в регіонах почали з'являтися копії з певними авторськими доповненнями. Та, яку представили в Полтаві, створена за всіма іконописними традиціями у стилі українського бароко ХVІІІ століття. Ініціював її написання керівник згаданого центру, ліквідатор аварії на ЧАЕС Сергій КОЗЛОВ (на знімку поруч із іконою), при цьому іконописець побажав залишитися невідомим.

 

Кошти на виготовлення ікони збирали чорнобильці Полтавщини.

 

На ній у центрі композиції зображений Ісус Христос, праворуч від нього -- Архістратиг Михаїл, ліворуч -- Богородиця Марія. Святі охороняють живих ліквідаторів аварії, котрих уособлюють пожежники, медики і військовослужбовці, та душі їхніх спочилих побратимів. Є на обкладеному кіотом зображенні й комета-зірка Полин і відома "чорнобильська" сосна та інші символи планетарної катастрофи.

 

Ікону безпосередньо в Чорнобилі, під час відвідин полтавськими ліквідаторами зони відчуження, освятив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України