Голова Верховної Ради України Андрій Парубій минулих вихідних в інтерв’ю вітчизняним ЗМІ зробив низку вагомих політичних заяв.

 


Судова реформа


Верховна Рада України повинна остаточно ухвалити зміни до Конституції в частині судової реформи до кінця поточної сесії. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада».


«Я переконаний, що по судовій реформі ми повинні вийти на друге читання внесення змін до Конституції до завершення цієї сесії», — сказав він.


Для цього, зауважив А. Парубій, потрібно ухвалити низку законопроектів, які регулюють багато положень змін до Конституції у частині правосуддя.


Як боротимуться з депутатами-прогульниками


Голова Верховної Ради висловився за запровадження жорстких адміністративних заходів до народних депутатів, котрі не відвідують пленарні засідання парламенту.


«Більшість депутатів є дієвими, але є частина, які дуже рідко відвідують свої робочі місця. І очевидно, ми порадилися про це також і з головами і фракцій, і груп, доведеться вживати якісь дії», — сказав він в інтерв’ю телеканалу «Рада».


В інтерв’ю «Подробицям тижня» Голова Верховної Ради підтвердив, що застосовуватиме до депутатів-прогульників адміністративні заходи, що, на його думку, дозволить поліпшити дисципліну і забезпечити проведення ефективних голосувань у сесійній залі.


Для розв’язання цієї ситуації глава парламенту запропонував низку заходів, зокрема: проведення індивідуальних розмов з тими депутатами, які найчастіше не ходять на сесії; публікацію їхніх прізвищ у засобах масової інформації та зняття частини зарплати. «Була колись норма, її потрібно відновлювати — знімати частину заробітної плати за неучасть у сесійних засіданнях, щоб депутати відчували не тільки моральний дискомфорт, а також і матеріальний, якщо без поважних причин не відвідують пленарні засідання», — сказав А. Парубій.


Водночас, на думку А. Парубія, найкращим механізмом є реформування роботи Верховної Ради, яке зможе зробити і більш ефективним графік роботи.


«Зміни до Регламенту, які ми проговорили і опрацювали з місією Кокса, — зазначив він. — Зокрема, передбачається, що буде не два пленарні тижні на місяць, як є зараз, а три пленарні тижні. Але робота в сесійній залі відбуватиметься тільки у вівторок і четвер».


Хто може стати новим Генпрокурором


Голова Верховної Ради в інтерв’ю «Подробицям тижня» заявив, що підтримає кандидатуру Юрія Луценка на посаду Генерального прокурора України. При цьому він зазначив, що закон, який передбачає, що Генпрокурором може бути людина, яка має вищу освіту і не обов’язково юридичну, «не є таким, що ухвалюється під одну особу».


Глава парламенту нагадав, що декілька тижнів тому згідно з вимогами Європейського Союзу парламент ухвалив зміни до Закону «Про прокуратуру», якими було знято норму щодо необхідності п’ятирічного прокурорського стажу для того, щоб стати членом спеціалізованої антикорупційної прокуратури. А. Парубій наголосив, що зняття цієї норми відбувалось відповідно до загальної концепції підбору кадрів: «Щоб ми могли активних, дієвих людей, навіть з АТО, залучати до управління, особливо до правоохоронних органів... Це потрібно для того, щоб у цю закостенілу систему, яка просякнута старими традиціями, прийшла людина збоку, з-поза системи, яка зможе розірвати ті зв’язки, які там утворилися протягом десятиліть. Прокуратура, як і суди, є найбільш корупційною сьогодні у правоохоронній системі».


«Юрій Віталійович пройшов і Майдан, і Революцію Гідності. Він на собі відчув весь каток цієї каральної системи, перебуваючи за гратами, — сказав А. Парубій. — Він один із тих, хто дуже глибоко розуміє процеси, які відбуваються у прокуратурі, як ця система діє і як може знищувати людей. Мій голос буде за нього, бо я переконаний, що він зможе зсередини розірвати цю закостенілу систему».


Коли настане безвізовий режим


Коментуючи рішення Єврокомісії про передачу матеріалів по безвізовому режиму для України до Європарламенту, в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» Андрій Парубій заявив, що ця подія є свідченням того, що Україна не лише на правильному шляху, а і що є достатньо політичної волі, щоб той шлях проходити. При цьому він відзначив, що парламент, уряд разом із Президентом пройшли важливий шлях для підготовки законопроектів по візовій лібералізації і продемонстрували себе як дуже відповідальні партнери. «Наголошую, це були вкрай важкі закони, — сказав А. Парубій. — Згадаймо електронні декларації, спецконфіскацію, інші законопроекти, яким чинили величезний опір. Ми зробили багато фундаментальних речей, особливо в боротьбі з корупцією. Не все ще імплементовано, бо втілення кожної з тих реформ потребує часу, але результати ми відчуємо вже цього року. Фактично ми творимо нові структури».


На запитання, коли можемо очікувати рішення Європарламенту щодо безвізового режиму для України, Голова Верховної Ради відповів: «Думаю, ідеться про кілька місяців».


Пріоритети на найближчу перспективу      


Серед пріоритетів роботи Верховної Ради на найближчу перспективу Андрій Парубій назвав сферу безпеки та оборони, виконання плану асоціації між Україною та ЄС, плану Україна — НАТО, який передбачає низку заходів.

При цьому він висловив сподівання, що на найближчому саміті НАТО у Варшаві може бути прийняте рішення про посилення фінансової допомоги Україні та підтримку в реформуванні, а також у посиленні обороноздатності.


Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що до кінця поточної сесії буде завершено дискусію і ухвалено нову редакцію закону про вибори до Верховної Ради за відкритими списками.


«Будемо намагатися до кінця поточної сесії завершити цю дискусію, — сказав глава парламенту в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». — Я робитиму все можливе, щоб була прийнята концепція закону про вибори за відкритими списками з регіональними округами і з конкуренцією між депутатами від партій».