Сполучені Штати та ФРН і надалі підтримують Мінські домовленості, покликані врегулювати конфлікт на Донбасі. Таку заяву було зроблено за підсумками триденного візиту президента США Барака Обами до Німеччини.

Лідери закликали сторони протистояння якомога швидше реалізувати передбачені Мінськими угодами заходи. «Ми спільно зробимо кроки для цього. Як у переговорах із українською стороною, так і, перш за все, з Росією», — заявила Ангела Меркель. «Ми досі не маємо стабільного режиму припинення вогню і повинні активніше просуватися в політичному процесі», — сказала вона. А також зазначила, що «детально обговорила» з президентом Обамою подальші кроки, необхідні для досягнення цієї мети.

У свою чергу, глава США заявив, що питання скасування санкцій проти Росії переглядатиметься тільки в разі, якщо Москва повністю виконає умови Мінських угод. Він також закликав новий український уряд на чолі з Володимиром Гройсманом не сходити зі шляху економічних, політичних і енергетичних реформ.

Також глави держав заявили про намір якомога швидше завершити переговори щодо договору про вільну торгівлю між США та ЄС. На думку Барака Обами, угода стане вигідною для обох сторін, оскільки завдяки їй можна буде уникнути багатьох «регуляторних і бюрократичних перепон». Ангела Меркель теж вважає, що із підписанням договору слід поспішити, бо він сприятиме зростанню як німецької, так і загалом європейської економіки.

Тим часом не все німецьке суспільство підтримує таку позицію Обами та Меркель. У день початку візиту американського президента в кількох містах ФРН, зокрема в Берліні та Ганновері, відбулися масові демонстрації протесту проти запровадження зони вільної торгівлі між США і ФРН. Опоненти вважають, що угода забезпечить вигоду лише крупним підприємствам та поставить під загрозу європейські екологічні й соціальні стандарти. До того ж учасники акцій протесту кажуть, що зона вільної торгівлі реалізовуватиме гасло: «Купуй американське!».

Крім переговорів про угоду, Барак Обама підтримав міграційну політику Ангели Меркель, назвавши її позицію щодо цього мужньою. «Вона на правильному боці історії», — сказав лідер США про свою візаві.

Учора в Ганновері відбувся міні-саміт за участі президента США Барака Обами, канцлера ФРН Ангели Меркель, прем’єр-міністрів Великобританії — Девіда Камерона та Італії — Маттео Ренці, а також президента Франції Франсуа Олланда. Однією із провідних тем обговорень стала Україна.

Берлін.