Початок політичного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях можливий лише після виконання та дотримання проросійськими бойовиками всіх пунктів Мінських домовленостей щодо забезпечення безпеки у регіоні. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.


Президент зауважив також, що першою і головною передумовою має бути сталий режим припинення вогню і безпекові критерії, які мають дотримуватися на всій окупованій території. Цю позицію України, за словами П. Порошенка, підтримують і наші партнери у Нормандському форматі та Сполучені Штати Америки.


Глава держави з сумом констатував, що чинна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не може забезпечити виконання цих пунктів, адже вони неозброєні. Лише посилена місія здатна буде забезпечити врешті стале припинення вогню та безпеку, відведення важкої військової техніки та виведення російських окупаційних військ, відновлення контролю над українсько-російською частиною кордону, переконаний Президент.


«Крім ефективного моніторингу лінії зіткнення задля встановлення реального місця і напрямку обстрілів, порушників режиму припинення вогню, забезпечення можливості швидкого реагування, поліцейська місія ОБСЄ має виставити постійно діючі озброєні пости в місцях відведення важкої техніки та на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону», — підкреслив глава держави.


«Якщо це буде забезпечено, то завдання роботи поліцейської озброєної місії має три етапи. Перший — це безпековий компонент. Другий — підготовка і проведення виборів, забезпечивши вільне волевиявлення громадян... І третє — це забезпечення етапу передачі влади новообраним представникам українського Донбасу», — сказав Петро Порошенко і додав: «По завершенні цього процесу функція місії буде виконана».


Окремо глава держави торкнувся перших кроків нового уряду. Зокрема, він зауважив, що очікує ефективних результатів роботи Івана Міклоша та Лєшека Бальцеровича з впровадження реформ в Україні, спрямованих на імплементацію Угоди про асоціацію та наближення нашої держави до критеріїв членства в Євросоюзі.


«Лєшек Бальцерович та Іван Міклош були батьками глибинних економічних перетворень, які вивели Польщу і Словаччину на абсолютно новий рівень, адаптований до входження до Європейського Союзу. Я бачу в очах і пана Лєшека, і пана Івана вогонь і віру в Україну», — сказав керманич.


За його словами, обидва фахівці мають «довіру і завдання Президента», а також відповідний апарат і команду задля реалізації поставлених завдань — створено групу стратегічних радників із підтримки реформ в Україні, яку очолюють Лєшек Бальцерович та Іван Міклош. Глава держави зазначив, що ця група працюватиме на впровадження реформ і на комунікаційну стратегію. Разом з іноземними фахівцями у ній працюватимуть і українські спеціалісти.


Крім того, 


глава держави зазначив, що оптимістично налаштований у вирішенні питання з прийняттям необхідного законодавства та затвердженням нового Генерального прокурора.


«Парламент знайшов у собі сили сформувати коаліцію, новий уряд. Так само, я переконаний, що Верховна Рада має знайти в собі сили об’єднатися, прийняти необхідні закони, обрати нового Генерального прокурора», -сказав він і додав, що мають бути внесені зміни до законодавства, які дозволять «новим, свіжим, чесним людям прийти до системи прокуратури».