Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час всеукраїнських вшанувань героїв Холодного Яру на Черкащині поклала квіти до могили головного отамана полку гайдамаків Василя Чучупака та пам’ятника старшині армії УНР, авторові роману «Холодний Яр» Юрію Горлісу-Горському.

Виступаючи перед учасниками віче (на знімку), парламентарій наголосила, що чорний прапор холодноярських повстанців, на якому їх гарячими серцями було викресано безсмертне «Воля України або смерть!», розвівається тепер поруч із державними стягами по всій лінії розмежування на східному фронті. «Незламність і жертовність захисників молодої Української Народної Республіки двадцятого століття надихає сьогоднішніх воїнів Збройних Сил України у боротьбі проти російсько-сепаратистських загарбників, — наголосила Ірина Володимирівна. — Сьогодні бронетанковий підрозділ полку «Азов» з гордістю носить легендарну назву «Холодний Яр», а на багатьох ділянках фронту воїни різних родів військ іменують себе холодноярцями...»

Під час хвилюючого віче в центрі Мельників, біля меморіалу звитяжцям Холодного Яру, урочисто відкрили новий пам’ятний знак, на якому викарбувані імена братів-отаманів Чучупаків: Василя, Петра, Дем’яна та їх бойових побратимів по крові та духу.

«Цього дня, — поділилася згодом Ірина Геращенко, — на мене чекало надзвичайно важливе, емоційне і вражаюче відкриття. Моя двоюрідна сестра, найрідніша подруга моїх сільських дитячих літ, показала мені свої родинні фотоархіви. На старих світлинах я побачила тих самих людей, що і в книжках про отаманів Холодного Яру. Отже, виявляється, мої далекі родичі є однією з гілок родоводу славної отаманської сім’ї Чучупаків! Скільки найчудовіших днів дитинства я провела у своїх дідуся з бабусею у старовинній Медведівці на Чигиринщині, у сусідній Зам’ятниці зі своєю двоюрідною сестрою і тільки тепер довідалася про причетність мого роду до організаторів повстання у Холодному Яру! Це відкриття вразило мене до глибини душі»...

Разом з Іриною Геращенко квіти до меморіальних знаків загиблим за волю і незалежність країни поклали народні обранці Юрій Левченко, Сергій Мельничук, Олег Петренко, депутат Київради Юрій Сиротюк. На завершення вшанування бійці добровольчих батальйонів за участі десятків молодіжних патріотичних організацій освятили зброю на березі Гайдамацького ставу в Холодному Яру.

Заходи до пам’ятної дати на Черкащині розпочалися в суботу відкриттям монумента «Борцям за волю України» та масовою смолоскипною ходою в обласному центрі. У неділю багатотисячне патріотичне дійство перемістилося в село Мельники, центр повстанського спротиву російській окупації минулого століття та в саме знамените урочище Холодний Яр. Біля тисячолітнього дуба Максима Залізняка, в лісовому хуторі Буда, відбувся фестиваль патріотичної пісні «Холодний Яр-2016». Цьогоріч проходили двадцять перші вшанування героїв.

Черкаська область.

Фото Єлени ЩЕПАК.