Депутати Рівненської облради на сесії 11 березня наполягли на відставці голови Рівненської облради Володимира Ковальчука (фракція Радикальної партії Олега Ляшка). За це проголосували 42 депутата із 46, які отримали бюлетені для таємного голосування. Цього ж дня на сесії головою Рівненської обласної ради обрано Олександра Корнійчука (фракція БПП «Солідарність»): за нього віддали голоси 44 депутати із 47, які взяли бюлетені для таємного голосування.

Володимир Ковальчук звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду, який 11 квітня поновив його на посаді голови Рівненської облради. Однак суд не визнав незаконним обрання головою облради Олександра Корнійчука. Відтак на Рівненщині з 12 квітня фактично два голови обласної ради.

Крім того, що Рівненська обласна рада подала в Житомирський суд апеляцію на рішення Рівненського окружного адмінсуду про поновлення на посаді Володимира Ковальчука, вона ще й звернулась до Рівненського окружного адмінсуду з проханням роз’яснити резолютивну частину його постанови від 11 квітня 2016 року, оскільки законодавством не визначено процедуру поновлення на посаді голови обласної ради. У зв’язку із цим незрозуміло, як Рівненській обласній раді виконати постанову Рівненського окружного адміністративного суду. Адже згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» голова обласної ради може бути обраний або звільнений виключно рішенням сесії ради шляхом проведення таємного голосування.

1 квітня Мін’юст України надіслав роз’яснення, в якому пише: «Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що виключно на пленарних засіданнях ради вирішується питання обрання голови ради, звільнення його з посади. Частиною другою ст. 59 цього ж закону встановлено, що рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених законом».

Ще не маючи роз’яснення Мін’юсту, перший заступник голови Рівненської облради Микола Драганчук підписав розпорядження про скликання 22 квітня 2016 року позачергової сьомої сесії обласної ради сьомого скликання, на якій мали розглянути питання «Про поновлення Ковальчука Володимира Олександровича на посаді голови Рівненської обласної ради сьомого скликання».

Але сесія Рівненської обласної ради не була відкрита. Замість неї пройшли збори депутатів обласної ради. На них депутати від різних фракцій запропонували не розпочинати сесію, а почекати рішення апеляційної інстанції на рішення Рівненського окружного адміністративного суду щодо поновлення Володимира Ковальчука на посаді голови обласної ради. Тим паче що і виконавча служба 21 квітня зупинила виконання рішення Рівненського окружного адміністративного суду до розгляду апеляційної заяви Рівненської обласної ради в Житомирському суді.

Рівне.