Ситуацію, яка склалася на річках Хомора і Случ у Баранівському районі Житомирщини, обговорили на зустрічі за круглим столом у Києві. У ній узяли участь народні депутати України, представники низки державних структур і громадських організацій"Голос України" вже писав про масову загибель риби, молюсків, водної рослинності та інших водних організмів на площі водної поверхні понад один квадратний кілометр. Як зазначив голова Асоціації рибалок України Олександр ЧИСТЯКОВ, ситуація ускладнюється тим, що тепер проходить нерест, тому негативні наслідки можуть бути на довгі роки. Водночас він вважає, що інформація, яка надходить із місця події, надто розрізнена й неоднозначна.

 

Як повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністраціїхмельницькі екологи під час зустрічі за круглим столом висловили думку, що оголошувати надзвичайну ситуацію природного характеру об'єктового рівня не було потреби. Свою позицію вони мотивували тим, що забруднюючі речовини у воді не такі вже й шкідливі та не перевищують норму у 100 разів. У свою чергу представники Житомирщини запросили хмельницьких колег особисто відвідати забруднене місце та переконатися в масовій загибелі біологічних ресурсів річок від "нешкідливих речовин".

 

Під час обговорення надходили пропозиції щодо створення робочої групи для проведення в наступному кварталі обстежень. За словами начальника облуправління екології та природних ресурсів Вадима ВОЙЦЕШУКА, штаб створено, а перевірки здійснюватимуть у межах відкритого кримінального провадження без відтягування на місці.

 

За результатами досліджень біоматеріалу, проведених Житомирською регіональною лабораторією ветеринарної медицини, причини загибелі фауни із забруднених річок не встановлено. Тому представники київських інститутів відібрали проби води та органічних речовин для проведення повнішого лабораторного дослідження.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомир.

 

Голос України