У столиці у сквері імені Героїв АТО добувають деревину

 

У столиці електронна петиція про вирубку у міській зоні лісових насаджень зібрала більш як десять тисяч голосів. Тепер, за правилами, ініціативу громадян має розглянути Київрада.

 

«Шановні кияни!


Прошу підтримати мою петицію та заборонити законом вирубку лісів та унеможливити зменшення зелених зон в м. Києві. Щорічно в нашому місті кількість зелених насаджень зменшується порядку 8 %!


Також пропоную на законодавчому рівні назавжди заборонити переведення зелених зон, скверів, лісів, парків лісопарків та інших зелених зон нашого міста з лісового фонду до загального.


До таких хитрощів вдаються для того, щоб потім вирубати дерева, або знищити сквер і побудувати нову «свічку».


Якщо так буде продовжуватись, то через 5-7 років у нас не те що дерев — трави в місті Києві не буде.


Усіх киян, кому небайдуже, прошу підтримати та поширити мою петицію в соціальних мережах», — пише у своєму зверненні до мешканців столиці активістка Галина Баранова.


Київський міський голова Віталій Кличко вже розпорядився (доручення від 20.04.2016 №08/КО-5099(п)) постійній комісії Київради з питань екологічної політики розглянути електронну петицію в установленому порядку.


Тим часом у столиці триває активне випилювання зелених насаджень забудовниками. Вони масово знищують зелені легені Києва. Так, у Дарницькому районі на вулиці Гмирі роботи з вивезення так званого сухостою (як охрестили ці великі дерева на автівці люди, котрі по-варварськи вирубали лісові насадження на кількох гектарах) тривали навіть у вихідні. Як писав «Голос України» 07.04.2016 р. у матеріалі «Забудовники-«патріоти» пройшлися з пилкою сквером імені Героїв АТО. Результат: замість дерев ліс колод», компанія, яка зводить у столиці багатоповерхівки, схоже, вирішила за рахунок знесення дерев розширити будмайданчик. На кількох гектарах спорудять сорок (!) таких, як на знімку, «свічок», хоча поруч не передбачено у достатній кількості ні шкіл, ні садочків, ні лікарень, ні автостоянок. Місцеві жителі спробували було опиратися: не раз зверталися з вимогою припинити будівниче свавілля та вирішили розбити поруч сквер імені Героїв АТО і встановили відповідні інформаційні таблички. Але де там! Невдовзі покажчики з написами були повалені, а згодом — зовсім зникли. Громадяни двічі демонтували паркан навколо будмайданчика, перекривали проїжджу частину на вулиці Гмирі. Але марно, забудовники вирубали зелену зону, а зараз, після публікації у газеті, схоже, скрупульозно підчищають сліди правопорушення.

 


На знімку добре видно номер автівки, тож «Голос України» звертається до МВС, Генпрокуратури та Мінекології з проханням дати свою оцінку, наскільки правомірні дії забудовників, та вжити відповідних заходів. Газета також чекає на коментарі від голови КМДА Віталія Кличка та голови Дарницької РДА в місті Києві Геннадія Сінцова щодо ситуації на вулиці Гмирі.

Фото автора.

 

До речі

 

Після протестів киян та виступу «Голосу України» з публікацією «Озеро розбрату з протистоянням і потерпілими» від 22.04.2016 року ситуація у цій гарячій точці на будівельній мапі столиці докорінно змінилася. Озеро припинили засипати. Нині столичною владою вирішується питання про відмову від зведення багатоповерхівки на місці цієї водойми. Тож продовжуємо стежити за ситуацією.

22.04.2016 р.

Озеро розбрату з протистоянням і потерпілими

 

Невеличка столична водойма перетворилася на зону конфлікту між постраждалими від забудовної афери «Еліта-центру» і захисниками довкілля.

 

Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Події нинішнього тижня у Дарницькому районі Києва, які розгортаються на перетині вулиці Здолбунівської та проспекту Григоренка, нагадують сюжет крутого бойовика. Тільки замість знімального майданчика — майданчик будівельний з реальним протистоянням, діючими особами якого виступають забудовники, «тітушки», поліція, депутати Київради і парламенту, місцеві мешканці. Останні вже понад місяць чергують на цьому місці і не пускають вантажівки з ґрунтом, який завозять, щоб засипати водойму. Вже є перші потерпілі.


Нападники пішли. Але повернуться


Ось хроніка лише останніх днів. У вівторок зранку невідомі напали на намети протестувальників. Тільки після втручання правоохоронців конфлікт вдалося локалізувати. Минулося забиттями, перцевим газом та кількома затриманими. Але вже в середу забудовники за підтримки перевдягнених у роби нападників спробували стягнути до озера будівельну техніку. Та на її шляху став легковий автомобіль активістів. Нападники взялися його відштовхувати і водночас руйнувати агітаційні намети. Розпочалася штовханина. Постраждали дві жінки. Під час активної фази правоохоронці, як часто буває, тримали зручну для себе позицію споглядання.


Утім, це «невтручання», як повідомляє УНІАН, мало досить дивний характер. Бо поставити зламаний раніше паркан на місці конфліктної забудови нападникам допомагали саме працівники поліції. Попри те, що активісти вимагали заарештувати тих, хто під час конфлікту завдав побоїв противникам будівництва, а також забрати на штрафмайданчик автокран, що заїхав до озера, правоохоронці затримали лише одного з молодиків, озброєного револьвером «Флобер», що відстрілює дрібнокаліберні кулі. Та й то під тиском громадськості й одного з народних депутатів.


У результаті нападники, які не очікували такого опору, відступили. Місцеві мешканці святкують хоч і маленьку, та перемогу. Зіграла на руку останнім і увага до протистояння з боку засобів масової інформації. Хоча забудовних війн у Києві десятки, якщо не сотні. І, зрозуміло, що конфлікт на Здолбунівській не вичерпано, він лише набирає обертів.


Качиному підрубують «крила»


Мешканці розташованих навколо багатоповерхівок боронять водойму розміром з футбольне поле не перший тиждень. Головна їхня вимога — припинити спорудження на цьому місці висотки. Вони кажуть, що озеро позначене на картах ще з середини 40-х років минулого століття. Що зверталися до Управління водних ресурсів у м. Києві та Київській області, де надали письмове підтвердження: ця водойма — справді озеро. Відтак, наголошують активісти, жодної забудови там бути не може. Понад те, тривалий час люди переконують київську владу, що водойму засипати не варто, бо тут гніздуються качки, чайки та інші птахи. Будівельні роботи їх просто знищать.


Активістка Вікторія Бегаль — викладач за професією — збирає підписи за збереження Качиного. Вона розповіла, що забудовники встигли засипати водойму на тридцять відсотків. Але мешканці згуртувалися, стали на шляху «КАМАЗів» і не пропускають більше вантажівок. По кілька чоловік чергують і в ночі. На допомогу підтягнули «важку артилерію»: відгукнулися окремі політичні сили, які на під’їзді до озера встановили свої агітаційні намети і зробили там громадські приймальні. Також разом висадили саджанці і перегородили шлях вантажівкам.


— Озеро — це краплинка природи у наших бетонних мурах, — пояснює Вікторія Бегаль. — У мене троє дітей, меншій 3,5 року. Ходимо годувати цих качок. Дитині хоч є що показати, хоч якийсь шматочок зеленої зони. Мало того, що хочуть усе знищити, ще й намагаються втиснути між будинками такого монстра на 1300 квартир, який закриє сонце. За проектом — 26 поверхів. Обіцяють дворівневий паркінг. Але там за документами лише 14 машиномісць. Після спорудження багатоповерхівки додатково з’явиться півтори тисячі автівок. Тож транспорт доведеться на дорозі ставити — битися лобами. А головне: чому споруджують лише таких велетнів, а не будують у достатній кількості шкіл і садочків? Наскільки знаю, за нормами до садочку від будинку має бути 300 метрів, до школи — 500. Хто цього дотримується? Тому наші активісти вже розробили проект упорядкування озера. Сподіваємося, влада допоможе його очистити від висипаного туди ґрунту. Вимагаємо, щоб була водойма!


— Влада нас ігнорує, — долучається до розмови мешканка розташованого біля озера будинку Марія Комаровська. — А ми просто хочемо для своїх дітей нормального майбутнього. До садочку донька ледь потрапила.

Обіцяли у групі 16 малюків, а вже 30. А за школу сказали, що туди нереально втиснутися, тож треба буде дитину щодня возити. Кличко на одному з телеканалів розповідав, начебто вони відкрили ледь не 200 парків і 300 скверів у Києві. Нехай хоча б половину показав, де ті зелені зони.


Обдуреним знову роздають обіцянки


Серед тих, хто виступає за засипання озера, є ще одна активна рушійна сила. Віднедавна на березі Качиного зі своїми наметами оселилися постраждалі від забудовної афери «Еліта-центру». Десять років тому люди вклали у будівництво житла свої гроші, а квартири чекають і понині. Саме у будинку, який має постати на водоймі, їм за соціальною програмою влада обіцяє виділити 100 квартир. Тепер громадяни виставили знамена з назвою свого кривдника — компанії «Еліта-центр» — і намагаються привернути увагу, мовляв, їх знову залишають без омріяних квадратних метрів. Вони стверджують, що це не озеро, а технічна водойма зі стічними водами, яку треба засипати. Люди у розпачі, адже поки чекають своїх уже куплених помешкань, у багатьох підросли не тільки діти, а й онуки. А дехто пішов з життя, так і не одержавши власної оселі.


Вікторія Бегаль переконана, що людей зіштовхують лобами.


— Ми саме хотіли йти підтримати протестувальників у нашому районі на вулиці Гмирі, — розповідає вона. — Там забудовники зрізали дерева на кількох гектарах і мешканці ближніх будинків перекрили проїжджу частину.

Але ні. Саме того дня під наше озеро підвезли «елітівців». Думаю, зроблено це не випадково. Ми їм співчуваємо, розуміємо, що люди не отримали житла. Кажемо: обіцяємо вас підтримувати. Але нехай вимагають квартири там, де їм їх починали споруджувати. Не можна розв’язувати проблеми постраждалих від афери людей, будуючи нову аферу на озері і знищуючи «легені» Києва.

 

Віталій Кличко: «Треба знайти компромісне рішення»


Конфлікт, що виник між забудовником та мешканцями на вулиці Здолбунівській, має бути розв’язано пошуком компромісу, вважає київський міський голова Віталій Кличко. «Я дав завдання і фірмі, яка там будує, і поліції, щоб у жодному разі фізичного протистояння не було. Тільки за круглим столом ми можемо знайти компромісне рішення», — цитує очільника міста УНІАН.


За словами В. Кличка, землю було виділено забудовнику офіційно на конкурсі минулого року. «Виграла фірма і нині реалізує проект. Вона взяла на себе зобов’язання виділити велику кількість квартир у цьому будинку потерпілим від «Еліта-центру», — повідомив міський голова.

 

 

Активістка Вікторія Бегаль — викладач за професією — збирає підписи за збереження Качиного.

 

Забудовники встигли засипати водойму на тридцять відсотків.

 

Відгукнулися окремі політичні сили, які на під’їзді до озера встановили свої агітаційні намети і зробили там громадські приймальні.

 

Віднедавна на березі Качиного зі своїми наметами оселилися постраждалі від забудовної афери «Еліта-центру».

 

Фото Валерія Друженка.

07.04.2016 р.

 

Забудовники-«патріоти» пройшлися з пилкою сквером імені Героїв АТО  

 

Результат: замість дерев ліс колод

 

Гарячою точкою на будівельній мапі столиці стала вулиця Гмирі. Розташована вона у спальному Дарницькому районі. Водії, які поверталися нею ввечері після роботи додому, були неприємно вражені: проїжджу частину перекрили мешканці прилеглих багатоповерхівок (на знімку). Люди постійно курсували пішохідним переходом й пропускали лише громадський транспорт та карети швидкої допомоги. Обурення спричинили нахабні дії забудовників житлового масиву, які одним махом вирубали дерева на кількох гектарах, позбавивши громадян чи не єдиної у перенаселеному мікрорайоні зеленої зони. Від місця масового відпочинку залишилися лише пні та повалені насадження. Понад те, тепер ніхто не сміє потрапити на територію, куди ще кілька днів тому був вільний доступ — за цим пильно стежать охоронці. Тут невдовзі замість цього лісу з’явиться ліс багатоповерхівок.

 

 

 

Протест привернув увагу хіба що поліції, у столичній адміністрації знову відмовчалися. Втім, і правоохоронці не втручалися, зайняли позицію спостереження. Хіба що радили водіям інші шляхи, спрямовували їх, як краще об’їхати пішохідну акцію непокори. Тож, з великою ймовірністю, і ці дії забудовникам знов зійдуть з рук. Останні, за інформацією протестувальників, поводяться так нахабно, бо домовилися з міською владою. Тому наступного разу мешканці вулиці Гмирі за такого потурання їхніх інтересів (торік там двічі зносили паркан навколо будмайданчика) погрожують вдатися до більш радикальних дій, таких як перекриття столичного проспекту Бажана, що веде до Бориспільського аеропорту. Адже, як майже рік тому повідомляв «Голос України», на ділянці у кілька гектарів споруджується одразу сорок двадцятип’ятиповерхівок. При цьому ніхто не думає про розширення проїжджої частини на Гмирі (будинки на масиві зводять впритул один до одного і хмарочоси ледь не вилазять на дорогу), про спорудження шкіл та достатньої кількості садочків. Так, на сорок багатоповерхівок нібито передбачено лише три дитсадки — загалом на 640 місць. А на кожні чотири споруди-«свічки» заплановано лише одну гостьову стоянку для машин і один дитячий майданчик. Як буде розв’язано, приміром, проблему проїзду Південним мостом з одного берега Дніпра на другий — також загадка. Вже зараз у години пік у пробках на проспекті Бажана можна стояти годинами, а у метро на станції «Позняки» не протовпитися. Та незабаром кількість жителів значно зросте. Тож мешканці замість того, щоб пасивно споглядати за зведенням багатоповерхівок, ставили вимогу перетворити зелену зону на сквер на честь Героїв АТО. Але такий поворот, схоже, не вписується ні в плани забудовників, ні в плани столичної адміністрації.

До речі


З повідомлень у Фейсбуці, де на сторінці «ХОП — Харківський Осокорки Позняки» люди обмінюються новинами й намагаються спільно розв’язувати проблеми району:


Прямо зараз рубають ліс на Гмирі для підготовки й заливання бетоном... Хто його пам’ятає або знає, раджу подивитися востаннє, більше його не буде... Сподіваюся, люди протестуватимуть, але водночас, надії мало, тому що працюють швидко ... і всі дозволи у них начебто уже погоджено... Приєднуйтеся до нашої групи «екопарк» «осокорки», щоб захистити прилеглі території, включаючи наші улюблені «озера» від такої ж безглуздо жорстокої вирубки й бетонування.


P. S. У тому лісі водилися зайці й співали солов’ї...


***


Там 10 років дуже багато людей ходили прогулюватися: і з дітьми, і з собаками, і пікніки влаштовували. Будь-які небетонні місця в містах людям дуже потрібні.


***


...О 23.00 на Осокорках страшенний дим! Дихати просто нічим! Де Кіотські гроші, які нібито виділили японці на будівлю очисних? Ліс уже вирубали до самих озер, а обіцяли там парк! Бетонні коробки в диму, як у фільмі жахів!


***


...За озерами на Осокорках ... вирує сильна пожежа... Швидше за все, виродки-забудовники підпалили молодий змішаний ліс, де було багато хвойних дерев, щоб дешевше було його вирізати потім...


Ось так забудовник «готується» до виїзного засідання на 8 квітня... Ось так киянам «облаштовують зони відпочинку» і роблять «екологічне покращення»...

 

ТИМ ЧАСОМ

 

Газета «Голос України» звернулася листами до голови Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Геннадія Сінцова та голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка з проханням прокоментувати ситуацію, викладену в статті. Очікуємо відповідей від представників місцевої влади та продовжуємо стежити за розвитком подій.

 

Цей знімок зроблено торік. На ньому спорудження багатоповерхівок ведеться вже без паркану. Огорожу знесли жителі вулиці Гмирі, обурені свавіллям забудовників. Тоді ж громада постановила захищати вцілілі поруч насадження, створити сквер на честь Героїв АТО. Але зелений острівець посеред хмарочосів не входить в плани забудовників. Згодом зникли виставлені мешканцями таблички, які сповіщали, що тут невдовзі постане сквер, знову виріс паркан і ось тепер вирубали дерева...

Фото Валерія Друженка.