У прикордонному румунському селі Микула відбулися Дні добросусідства України та Румунії. Свято двох прикордонних регіонів — Закарпаття та повіту Сату Маре — проводилося вдруге з моменту здобуття Україною незалежності.

Під час урочистостей голова ОДА Геннадій Москаль висловив подяку голові повітової ради Андріану Штефу за підтримку України у зв’язку з подіями на Донбасі та допомогу, надану під час Революції Гідності.

— У січні 2014 року, коли на Майдані Незалежності та вулиці Грушевського в Києві почалися жорсткі сутички, поранених активістів не можна було госпіталізувати в лікарні, — наводить слова Г. Москаля його прес-служба. — Медики, за інструкцією, мали повідомляти про поранених у міліцію, яка одразу затримувала їх і притягала до кримінальної відповідальності. Мені вдалося домовитися через своїх румунських колег про безплатну медичну допомогу пораненим активістам у лікарнях Румунії. Я щиро дякую Румунії за допомогу, яку Україна ніколи не забуде!

Також Геннадій Москаль у селі Порошкове Перечинського району зустрівся з Генеральним консулом Румунії в місті Чернівці Елеонорою Молдован (на знімку), котра привезла гуманітарну допомогу місцевій громаді волохів. З генконсулом обговорено деталі відкриття на початку травня консульства Румунії в селищі Солотвине (Тячівський район), а також перспективи відновлення двох контрольно-пропускних пунктів на українсько-румунському кордоні в межах Закарпатської області (в с. Хижа Виноградівського та с. Яблунівка Хустського районів).

До речі, в Порошкові з 4800 мешканців села майже півтори тисячі представляють волоську і майже півтисячі — ромську громади.

Закарпатська область.

Фото надане прес-службою ОДА.