Ще до початку саміту керівників країн «Великої сімки», який відбудеться наприкінці травня, у різних містах Японії за узгодженим графіком зустрічаються профільні міністри.

 

Минулих вихідних керівники аграрних міністерств на зустрічі в Ніігаті (місто на північному заході Хонсю) обговорювали питання продовольчої безпеки у світі. Як зазначив головуючий на цій зустрічі японський міністр сільського, лісового та рибного господарства Хіроші Моріяма, головну увагу в дискусії було приділено ситуації із постачанням продуктів харчування у світі на тлі зростання кількості населення та старіння виробників у країнах «сімки». Міністри зазначали, що їхні країни готові розширювати можливості для тих, хто займається сільськогосподарським виробництвом і вдихає життя в сільськогосподарські регіони.


Щоби розв’язати проблему нестачі робочої сили в країнах «Великої сімки», міністри-аграрники виступили за ширше залучення до сільськогосподарського виробництва жінок та молоді, розвиток приватного підприємництва, активніше створення фермерських господарств.


А якщо вжитих заходів буде недостатньо для активізації сільськогосподарського виробництва та залучення в галузь «живих ресурсів», Японія запропонує 20 різних видів роботів, які готові прийти на допомогу людям і в багатьох процесах їх замінити. Хіроші Моріяма повідомив, що його країна має намір витратити кілька мільярдів єн тільки нинішнього року для просування програми роботизації в аграрному виробництві.


За підсумками обговорення аграрні міністри країн G7 ухвалили декларацію .

Токіо.