У стінах Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ) відбулося розширене засідання колегії Державного казначейства України. Сюди з’їхалися майже 700 представників служби з усіх куточків України, в тому числі з Криму та Севастополя.


Служба, якій днями виповнюється 21 рік, є складною системою, дієвим інструментом державної фінансової політики, розповіла голова Держказначейства Тетяна Слюз. Від того, як буде організовано роботу, залежатимуть і виконання бюджету, і макроекономічні процеси у державі. У попередні роки неодноразово чули нарікання на казначейство, мовляв, блокують рахунки, не пропускають гроші. Останнім часом, щоправда, система працює чіткіше, і, як запевнила її керівник, затримок із проведенням рахунків не буде.


У спілкуванні з журналістами Тетяна Слюз розповіла, що робиться для належного забезпечення армії. Вона особисто неодноразово бувала у Донецькій і Луганській областях, розмовляла з армійцями, бачила, як вони харчуються, у що зодягнуті, яка зброя. Є суттєва різниця між тим, якою була армія на початку минулого року, і тим, яка вона тепер. На потреби війська виділяється значна частина бюджетних коштів. Якби не ці витрати, ми могли б жити заможніше.


Водночас регулярно виплачуються пенсії, незважаючи на те, що Пенсійний фонд є дотаційним. Власним ресурсом він забезпечений лише на 50—60 відсотків, решту дотує держава. Якщо у Пенсійному фонді виникають тимчасові касові розриви, на допомогу приходить Єдиний казначейський рахунок. Станом на 1 січня цього року заборгованість перед ним Пенсійного фонду становила майже 30 мільярдів гривень. 2016-го позички йому не надавали: кошти поки що надходять ритмічно. А загалом інформація про те, скільки грошей на рахунку казначейства, оприлюднюється в режимі он-лайн на сайті служби.


Великою проблемою є виконання судових рішень, а їх — майже 125 тисяч, на мільярди гривень. Здебільшого свої права у судах виборюють ті, кому урізали великі пенсії. На виконання судових рішень цього року передбачається понад чотири мільйони гривень. Більше у нинішній ситуації виділити неможливо, стверджують у Держказначействі.


Учасники розширеної колегії також розглянули питання вдосконалення нормативно-правової бази, розширення застосування інформаційних технологій, обмінялися досвідом в організації роботи управлінь та відділень казначейства, визначили перспективу функціонування системи дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства — казначейство». Завданнями такої системи є спрощення та оптимізація взаємодії розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів з органами Державної казначейської служби, впровадження електронного формату обслуговування клієнтів з використанням електронного цифрового підпису тощо. Говорили і про перспективи належного грошового забезпечення працівників служби, яке поки що відстає від оплати праці в інших центральних органах влади. Кращих із них відзначили. Також учасники відвідали Марійський духовний центр у Зарваниці, взяли участь в архієрейській Божественній літургії.

Тернопільська область.

 

На знімку: ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий та Тетяна Слюз на пам’ять про співпрацю саджають модрину.


Фото автора.