На Херсонщині вийшла з ладу насосна станція № 4 Каховського магістрального каналу, що підкачує дніпровську воду для поливу на поля між селами Вільна Україна та Архангельська Слобода. Цьому передувало коротке замикання електромережі, яке спровокувало пожежу в електрощитовій станції. І поки співробітники ДСНС її ліквідували, обладнання на загальній площі у десять квадратних метрів було сильно пошкоджене вогнем.

 

Отож насоси довелося зупинити, а станцію -- знеструмити. Її ремонт триватиме не менше двох тижнів, а на той час аграріїв забезпечуватиме водою сусідня станція № 5, де є додаткові потужності. Якби таке сталося влітку, коли всі станції каналу працюють із максимальною віддачею, оперативну заміну зробити не вдалося б, і кілька тисяч гектарів земель із поливних миттю перетворилися б на богарні. А їх власники недорахувалися б значної частини врожаю. Однак біда в тому, що подібні аварії не виключені по всьому технологічному "ланцюжку" з 23 насосних станцій КМК.

 

Начальник Головного управління Каховського магістрального каналу Артур МУСІЄНКО каже, що насосну станцію № 4 облводгосп передав у відання ГУ КМК 2008 року. До того вона вже встигла відпрацювати понад три десятки років. Її електрообладнання зношене і потребує повної заміни, але на це, як завжди, немає грошей. Така сама ситуація і на інших станціях. Власне, питання не в тому, чи вийдуть вони з ладу, а тільки -- коли станеться аварія.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України