На Кременчуцькому автозаводі презентували новий спецавтомобіль для розмінування територій Донбасу, визволених від загарбників. Його замовила Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

 

Фото з сайту ПАТ "АвтоКрАЗ".

 

Новинку вже відправили рятувальникам Луганщини. Згаданий спецавтомобіль важкого типу (на знімку) виготовили на базі всюдихода "КрАЗ-5233ВЕ" колісної формули 4х4. Він призначений для оперативного прибуття піротехніків до місця, в якому виявили вибухонебезпечний предмет, транспортування відповідного спорядження та вивезення боєприпасів великого калібру (вагою до двох тонн) туди, де їх знешкоджуватимуть.

 

Потужна машина обладнана краном-маніпулятором із дистанційним управлінням. Тож навантажувати і розвантажувати вибухівку можна без надмірного ризику для оператора, котрий у цей час перебуватиме за 15 метрів од неї. Вантажівка "начинена" й іншим необхідним обладнанням. При цьому досить зручна та комфортна кабіна має броньований захист і куленепробивне скло.

 

Не менш важлива для успішного виконання завдань і безпеки персоналу наявність сучасного комп'ютеризованого навігатора. Надто за умов, коли на Донбасі піротехнікам доводиться постійно розміновувати не тільки населені пункти, а й поля, лісосмуги та дороги.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України