Викладачі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, громадські діячі, журналісти, учні та вчителі місцевих навчальних закладів, працівники ТОВ "GREENSTONE" побували в центрі Холодноярської Республіки з нагоди 21-ї річниці її утворення, щоб долучитися до вшанування пам'яті українських повстанців.

 

На знімках: місцями славної козаччини.

 

Фото Сергія ЯКУНІНА.

 

Повітря цього славного краю просякнуте відгомоном епохальних історичних подій, які вершились у цих краях в буремні часи Першої світової війни. Саме тут, на теренах нинішньої Черкащини, виникла державна автономія -- Холодноярська республіка, яка підтримувала УНР і боролась проти комуністів та монархістів.

 

"Вперше кіровоградці вшанували героїв Холодного Яру в 1999 роціТоді було максимум 20--30 осібЦього разу наша делегація налічувала майже 200 осіб. Вірю -- з кожним роком кількість людей, які розуміють і шанують ці святі місця, лише збільшуватиметься", -- переконаний голова благодійного фонду народного депутата Станіслава БЕРЕЗКІНА "Добротвір" Андрій МАЛИК.

 

Традиційним свідком вшанування українських звитяжців, яких ще називали "лицарями лісу", єднання духу та згуртованості патріотично налаштованих кіровоградців став тисячолітній дуб Максима Залізняка.

 

Крім ключових сіл Холодноярщини -- Медведівки (була форпостом Гайдамацької Січі та Отаманщини), Мельників та хутора Буда, учасники подорожі відвідали Суботів -- родову резиденцію Богдана Хмельницького. А також побували в серці Холодного Яру -- Мотронинському монастирі.

 

ДУМКА. "Мене надихає, що вшанування героїв-холодноярців збирають все більше людей. Наша, колись заборонена, героїчна сторінка історії повертається в народну пам'ять, робить нас іншими, справжніми. Без пам'яті про такі події неможливо побудувати міцну державу! Втім, як це не прикро, але держава нічого не робить для цих вшанувань - уся організація тримається на ентузіастах, таких як Роман КОВАЛЬ, історичний клуб "Холодний Яр" та їхніх однодумцях. Дев'ятий рік поспіль відвідую ці щорічні заходи, але щораз повертаюся звідти з новим багажем вражень, знань, спонук і мотивацій. Багато важить не лише природний ландшафт, але й мікроклімат цього святого місця для всіх українців, героїчна звитяга багатьох поколінь наших предків"...

 

Олександр РАТУШНЯК, голова Кіровоградської ОО ВУТ "Просвіта" імені Т. Шевченка, доцент кафедри української літератури КДПУ імені В. Винниченка.

 

"Подорож до Холодноярщини -- це чудова нагода доторкнутись до славної історії нашої держави. Крім того, зв'язок із цим краєм моя родина тримає вже не перше покоління: мій дядько Петро БОЙКО завжди був патріотом України і саме він озвучував аудіокниги "Холодний Яр" Юрія Горліс-Горського і "Залишенець" ("Чорний Ворон"Василя Шкляра, - розповів товаришам по подорожі організаційний директор ТОВ "GREENSTONE" Олександр БОЙКО. -- Крім того, що дядько -- заслужений артист України, якого називають "еталонним голосом України", він ще й протоієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату. Саме він освячував прапор, який вносили до Верховної Ради під час прийняття Акту про Незалежність. Крім того, саме він разом із Володимиром ЯВОРІВСЬКИМ освячували перший на Кіровоградщині національний прапор".

 

Кордони Холодноярської республіки проходили не лише Черкащиною, а й Приінгуллям: до її території входили села нинішнього Олександрівського району. Багато ватажків повстанського руху були земляками кіровоградців. У селі Розумівка Олександрівського району розташована визначна пам'ятка героїчних часів -- могила Миколи Скляра, одного з легендарних Чорних Воронів. На початку 2000-х років хрест на могилі повстанця відновили за сприяння місцевого історика та краєзнавця Івана ПЕТРЕНКА та сільського голови Миколи ХРИСТЕНКА.

 

Вів екскурсію найкращий історик Приінгульського краю, справжній патріот своєї землі, кандидат історичних наук Юрій МИТРОФАНЕНКО. Завдяки його розповідям перед подорожуючими в деталях поставали картини давноминулого часу: Визвольна війна Богдана Хмельницького, Коліївщина, і, звичайно ж, події доби УНР та більшовицької окупації, з якою героїчно боролися холодноярці.

 

Поїздка відбулась за сприяння президента футбольного клубу "Зірка" Максима БЕРЕЗКІНА.

 

Катерина БІЛОКОНЬ.

 

Голос України