Повертаючись до надрукованого

 

Приємно все-таки, коли твої прогнози збуваються, але це саме той випадок, коли краще було б помилитись. 21 квітня у № 73 «Голосу України» було опубліковано добірку матеріалів про недоліки в організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах Сумщини. Йшлося, що у деяких з них малюків банально обкрадають: на момент перевірки установ там не вистачало навіть котлет. Громадський активіст із Конотопа Юлія МЄЛЄШКІНА тоді поділилась своїми тривогами щодо закупівлі продуктів для шкільних їдалень. Тематична сторінка мала назву «Відігнати мух від котлет». Ось невеличка цитата з одного із її матеріалів: «У найближчих планах «Спілки активних батьків» - зайнятися тендерами на визначення постачальників продуктів харчування до конотопських шкіл. Юлія Мєлєшкіна вважає, що деякі продукти, які закуповують для дітей, небезпечні для їхнього здоров`я».

 

Очільниця Конотопського міськвідділу освіти Ольга БЕСПАЛА, до якої ми звернулись за коментарем, не приховувала, що діяльність «Спілки активних батьків» не підтримує. «Вони не фахівці, тому перевірки проводять некомпетентно», - наголосила вона. І запевнила, що з дитячим харчуванням у Конотопі все гаразд. Котлет із кухонь додому ніхто не носить, а люди за скромну зарплату сповна віддаються роботі.

 

Після виходу газети з матеріалами про дитяче харчування минула лише доба, але її вистачило, аби стало зрозуміло, хто у Конотопі правий: працівники освіти на чолі з О. Беспалою чи «некомпетентна» батьківська громадська організація, яку очолила колишня вихователька дитсадка Юлія Мєлєшкіна.

 

23 квітня Інтернет розповсюдив тривожну інформацію: шестеро учнів молодших класів Конотопської школи № 7 потрапили до лікарні із гострим харчовим отруєнням. Як встановили фахівці місцевої прокуратури, дітей того дня годували салатами та… м`ясними котлетами. Начальник відділу освіти Конотопської міськради Ольга Беспала повідомила, що шкільний харчоблок тимчасово закрили, аби убезпечити від отруєння решту учнів. Дітей довелось годувати сухими пайками. Виконуюча обов`язки головного лікаря Конотопської центральної районної лікарні Раїса ФЕДЧЕНКО поінформувала, що захворіло загалом 44 дитини, лікарі їх оглянули вдома. Учні, яких госпіталізували, перебували у стані середньої тяжкості.

 

Рівно рік тому у Конотопі із гострим харчовим отруєнням ушпиталили вихованців аж двох дитячих садків: «Теремок» і «Золотий ключик». Тоді патогенний стафілокок виявили у курячих тушках. Тож наміри конотопської «Спілки активних батьків» проаналізувати дитячий «харчовий ланцюжок» від тендерів до кухонь абсолютно логічні і вмотивовані. У Конотопській міськраді саме так і вважають і громадських активістів підтримують. Чого не скажеш про міський відділ освіти.

 

За фактом отруєння учнів Конотопської загальноосвітньої школи № 7 місцевою прокуратурою розпочато досудове розслідування. Маємо надію, що його результати спонукають врешті-решт керівних освітян побачити проблему, а не закривати на неї очі.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

 

Сумська область.

 

Голос України