На місцях і досі мало знають про децентралізацію

 

Семінари з питань децентралізації для депутатів місцевих рад тривають на Кіровоградщині.


Модератором зібрань та експертом із законодавчих аспектів, економічних і соціальних переваг для тих, хто вибирає об’єднання, традиційно виступив працівник Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. Нині об’єднавчі процеси активізувались у степовій Компаніївці.

 

За словами селищного голови Компаніївки Олександра Маслюкова, у селищі також відбулися громадські слухання, депутати розглянули на сесії та затвердили алгоритм дій процесу добровільного об’єднання.


«Ми підготували листи на 16 сільських рад із пропозицією створити об’єднану громаду. До 10 травня чекаємо відповідей, братимемо участь у сходах сіл, переконуватимемо людей об’єднуватись. Хочу підкреслити, що вже після навчання ще двоє сільських голів повідомили про бажання сільських громад увійти до територіальної громади», — зазначає О. Маслюков.


Селищний голова знає, як переконати людей розпочати реформи: «По-перше, громада сьогодні має шанс отримати не тільки бюджетні кошти, а й фінансову допомогу від міжнародних фондів. По-друге, ми зможемо налагодити в селах ремонт доріг, утримувати садочки...».


«У людей є багато запитань стосовно створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ), — розповідає сільський голова Губівки Тетяна Невінчана. — Сьогодні ми отримали дві пропозиції про об’єднання — від Компаніївки та  Первозванівки (Кіровоградський район). Я знаю, що Первозванівка не включена до перспективного плану розвитку територій. Компаніївка на сьогодні — більш прийнятний варіант. Тут розвинена інфраструктура: є нотаріус, пенсійний відділ, поліція, рятувальники. Але є ще багато питань до закону, не завжди зрозуміло, як функціонуватиме і за який рахунок виживатиме новостворена громада. Проте я сьогодні остаточно усвідомила, що з процесом створення ОТГ не варто затягувати. У нас є шанс отримати кошти на дорогу, добудову водоводу (першу чергу ми зробили. Надіслали заявку, а нам відповіли, що кошти надаватимуть лише ОТГ). Якщо ми не будемо затягувати з процесом об’єднання, то є шанс зробити наше село міцнішим і заможнішим».


Ірина Малик, помічник народного депутата Станіслава Березкіна, переконана — зацікавленість об’єднуватись у громад сьогодні є. Головне — допомогти побороти страх і навчити людей брати на себе відповідальність.

Питання децентралізації — ключове і в передвиборній програмі Станіслава Березкіна. Тому семінари, що відбуваються з ініціативи та за підтримки народного депутата, проводитимуться й надалі.

 

Із перших уст

 

Володимир НЕНЬКО, сільський голова с. Водяне:


«Люди дуже мало знають про децентралізацію, бояться змін. Мешканці села добре пам’ятають, як при радянській владі два села з’єднали в одне, і вони почали занепадати. Коли я ходив до школи, у нашому класі було всього чотири учні. Люди бояться, що разом із децентралізацією зникнуть села, все повториться. Я розумію, що треба рухатися, але поки що ми не бачимо кінцевого результату: чи дійсно стане краще, чи село занепаде? У нашій громаді думки розділилися. Ми проведемо громадське обговорення та приймемо рішення на сході села. Я особисто вважаю, що реформа потрібна, бо без неї село сьогодні просто не виживе».

 


Анатолій ТОМИЛО, сільський голова с. Першотравенка:


«Такі навчання дуже корисні. А з приводу реформи, то треба було починати зміни раніше. З інфраструктури, ремонту доріг. Ми сьогодні об’єднаємось — і в село прийдуть злидні. Доведіть нашій громаді, що стане краще. Мене не переконали, я на сьогодні проти об’єднання громад, до тих пір, поки все не буде розкладено по поличках. Я розумію, що далі так жити не можна. Тому я й цікавився, куди можна поїхати, вивчити досвід, поспілкуватися з людьми, які об’єдналися».

 

Відповіді на найактуальніші питання децентралізації дає Олександр Солонтай.

 

Фото автора.